Viime kuussa Facebookin ”ropefoorumeilla” puhuttiin OSR:sta, ihon tummentamisesta larppia varten ja keksittiin roolipeliaiheisia sananlaskuja. Blogien puolella esiteltiin pari peliä ja kerrottiin uuden ropejulkaisun ilmestymisestä.
Mielipiteitä, vinkkejä ja huumoria
Aiempina kuukausina Facebookin Roolipelaajien Suomi -ryhmässä eniten vastauksia ovat tuntuneet saavan huumorivetoiset avaukset. Tällä kertaa keskustelua on herännyt ilahduttavissa määrin myös kysymykset erilaisista pelityyleistä. Suomi Larp -ryhmän puolella puolestaan vähemmistöjen huomioiminen on edelleen se skeneä eniten kuumottavin aihe. Seuraavassa listassa ovat tuttuun tapaan yli 25 vastausta saaneet avaukset aikajärjestyksessä vanhimmasta aloittaen:
- Hakusessa aloittelijoille sopiva OSR-skenaario: Eri vaihtoehtojen listaaminen vaihtui keskusteluksi siitä, mitä OSR-pelaaminen on.
- Mitä on OSR: Edellisen ketjun keskustelun pohjalta avattiin vielä toinen ketju, jossa OSR-harrastajat pyrkivät selittämään toisille, mitä OSR on. Harrastajat eivät tosin näytä olevan samaa mieltä määritelmistään, koska toiset näkevät OSR-pelaamisen ytimenä olevan tietyn sääntöjärjestelmän käyttämisen (varhainen Dungeons & Dragons) ja toiset taas pitävät sitä tietynlaisena pelityylinä.
- Naisten olematon haarniska: Paljastavissa sota-asuissa kuvatuista naisista ei irronnut vakavia kommentteja.
- Hahmoryhmän sisäisten erimielisyyksien ratkominen: Toisin kuin sivuhahmojen kanssa, pelaajahahmojen keskinäisiä kiistoja ei näemmä yleensä ratkaista pelimekaniikan avulla, vaan puhtaalla roolipelaamisella.
- Hahmon haitoista ei tarvitse saada etuja: Jos pelin tarkoituksena on luoda draamallisesti kiinnostavalla tavalla puutteellisia hahmoja, niin haittojen valitsemisesta hahmonluonnissa ei tarvitse saada kompensaationa etuja.
- Kirjan nimestä kampanjan nimeksi: Tässä ketjussa keksittiin, millainen ropekampanja olisi, jos sen nimi olisi sama kuin viimeksi lukemasi kirjan nimi.
- Suosituksia scifi-roolipeliksi: Pelkkiin ihmisiin keskittyviä avaruusscifi-pelejä löytyi ehdotuksista parikymmentä kappaletta.
- Pahisten pelaaminen: Vastausten mukaan pahiksilla pitää olla jonkin suunnitelma ja omanlaisensa moraalikoodi, jotta pelaaminen ei leviä pelkäksi satunnaiseksi ilkeilyksi.
- Hulluuden ja mielenterveysongelmien käsittely larpeissa: Monet neuvoista kannustivat miettimään hahmon mielenterveysongelmaa osana hahmon persoonaa ja maailmankatsomusta eikä päälleliimattuna käytökseen liittyvänä erikoisuutena.
- Miten roolipelaamisesi on muuttunut sitten alkuaikojen jälkeen: Kovin täsmällisiä tietoja vastauksista ei löydy, mutta monet ovat aloittaneet koululaisina suomenkielisillä peleillä ja siirtyneet niistä sitten jenkkipelien pariin.
- Noloimmat hahmojen nimet: Tavaroiden nimistä ja tuoteselosteista useimmat ovat löytäneet noloimmat nimet hahmoilleen.
- Ihon tummentamisesta hahmoa varten: Laaja keskustelu siitä, onko ihon tummentaminen larpissa mielipahaa aiheuttavaa blackfacingia vai onko kontekstissa väliä.
- Poliittisesti korrekti roolipelisanasto: Eli keksitään roolipeleissä esiintyville termeille hassuja kiertoilmauksia.
- Poliittisesti epäkorrekti roolipelisanasto: Sama kuin edellä, mutta nyt kiertoilmaukset ovat tylyjä.
- Roolipeliaiheisia sananlaskuja: Otetaan tuttuja sananlaskuja ja väännetään ne roolipelaamisen kontekstiin.
Kokemuksia peleistä
Tapani mukaisesti keräsin tähän blogaukseen myös linkkejä muutamiin mielenkiintoisiin blogiteksteihin. Niiden kirjavuus heijastelee hyvin kotimaisen roolipelikulttuurimme monipuolisuutta.
Sonja Pöllänen kirjoittaa Soft Shock -blogissaan kehollisuuden ja yhteisen kuvittelun merkityksestä larpeissa. Teksti on kiinnostavaa, koska siinä käsitellään nimenomaan larppaamiselle ominaisia roolipelaamisen puolia. Tämän kehollisuuden käytöstä pelissä voi lukea Tanja Ylitalon ja Ouva Mussalon Lokiin kirjoittamasta Amnesia Reboot -larpin esittelystä. Amnesia Reboot sai Lankka-palkinnon (ks. artikkeli viime vuoden Lankoista), joten mistään aivan mitättömästä pelistä ei ole kyse. Pelin nimi juontuu siitä, että se on uudistettu versio aiemmasta Amnesia-larpista, josta sattumalta on saatavilla Pölläsen kirjoittama peliraportti.
Foorumiroolipelaaminen tuntuisi olevan pääsääntöisesti nuoremman sukupolven ropeharrastus, josta vanhempi väki ei tiedä kovinkaan paljon. Siksi olen arvostanut niitä muutamaa blogia, jotka ovat kirjoittaneet foorumiroolipelaamiseen liittyvistä aiheista. Valitettavasti yksi näistä blogeista, Mustesoihtu, kirjoitti hyvästijättöartikkelinsa maaliskuun lopulla. Vastaavasta roolipelaamisen alakulttuurista nousevat blogit Hopeakettu ja Sokea yksisarvinen ovat olleet viime aikoina hiljaisia, mutta toivottavasti ne ottavat soihdun kantaakseen.
Ropecon-tapahtuman blogi on viime aikoina julkaissut juttuja pääsääntöisesti tapahtumaan liittyen, mutta sattuu sieltä löytymään myös pari muuta merkintää. Sofia Paasikiven ja Mauri Sahlbergin blogauksessa käydään läpi erilaisten arpavälineiden historiaa ja esitellään vanhimmat tunnetut lautapelit noin 5000 vuoden takaa. Nörttityttöjen blogista puolestaan löytyy Minna Heimolan laatima kotimaisen Hood-roolipelin esittely.
Jotakin uuttakin on tarjolla. Daniel Neffling tiedotti blogissaan A Pipeful of Trouble -skenaarion julkaisemisesta. Esittelytekstin mukaan tässä Bret James Stewartin kirjoittamassa matalan tason hahmoille suunnatussa OSR-skenaariossa on tasapainoisesti sekä sivuhahmojen kanssa säätämistä että luolastoon tunkeutumista. Toisena skenen uutuutena on Juho Fröjdin ja hänen kavereidensa aloittama roolipelipodcast. Luolamesterin yöradion ensimmäisessä osassa keskustelijat kertovat lyhyesti omista reiteistään roolipeliharrastuksen pariin ja jutustelevat eeppisen fantasian epärealistisista piirteistä.
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...