Sami Koponen 2.11.2017
Jotta Roolipelitiedotus voi olla visionsa mukaisesti suomalaisten roolipeliaktiivien yhteinen tiedotuskanava (ks. Sivustosta), tulisi sen tekijäpohjan olla mahdollisimman laaja. Uusille kirjoittajille on aina tilaa.
Kyse on myös roolipelikulttuurin luonteesta. Tyypillisesti roolipelaaminen tapahtuu yksityistiloissa tuttujen kesken ja harrastuskulttuuri on pääosin ei-kaupallista. Niinpä roolipelikulttuuri uhkaa kadota näkyvistä, ellei sitä tehdä aktiivisesti näkyväksi tiedottamalla ja raportoimalla.
Kotimainen roolipelikulttuuri on moninainen, kun siihen katsotaan kuuluvaksi perinteisten pöytäroolipelien lisäksi myös larppaaminen, foorumiroolipelaaminen ja muut roolipelaamisen erilaiset muodot. Kansainvälisen skenen liikkeitäkään ei voi jättää huomiotta, koska varsinkin pöytäroolipelaaminen on sääntökirjojen kautta vahvasti yhteydessä ulkomaiseen ropekulttuuriin. Myös muut harrastepelit (hobby games), kuten miniatyyripelaaminen tai lautapelit, ovat sopivaa sisältöä Roolipelitiedotuksessa noteerattavaksi. Tällainen lavea tiedotuspohja vaatii tietysti myös aimo joukon eri aloihin keskittyneitä toimittajia.
Roolipelitiedotus muodostuu tekijöidensä näköiseksi: tänne saa tulla toteuttamaan omia ideoitaan. Into osallistua ja kirjoittaa skenen käänteistä on tärkeintä, ja sitä myöten jokainen kirjoittaja on tervetullut mukaan. Tekijäporukka on tässä vaiheessa vielä pieni, joten uusille tekijöille on tarvetta. Tiedostuspohjan laventamiseksi kaivataan erityisesti:
- Foorumiroolipelien maailmasta ja sen ilmiöistä raportoivaa toimittajaa
- Magic: The Gathering -keräilykorttipelin kuulumisia ja kilpakenttiä tuntevaa toimittajaa
- Lautapelioppaan hyvän uutispalvelun parhaiden palojen koostajaa
Hyvät käytänteet
Roolipelitiedotus on ollut olemassa jo kahdeksan vuotta ja sinä aikana tietyt käytänteet ovat vakiintuneet. Se ei tarkoita, että samoja latuja tulisi hiihdellä jatkossakin, mutta poikkeamat kannattaa tehdä harkitusti. Näitä voi pitää yleisinä ohjeina, kun rupeaa tekemään Roolipelitiedotusta.
Kirjoitusoikeudet Roolipelitiedotukseen saa rekisteröimällä WordPress-käyttäjätilin ja pyytämällä Yhteydenotot-sivun kautta. Kaikki käyttäjät varustetaan editor-oikeuksilla, eli kaikki voivat sorkkia toistensa tekstejä, kategoriajärjestelmää ja muuta sisältöä. Tästä on hyötyä yleisen ylläpidon sujuvuuden kannalta. Toisten teksteihin tulisi kuitenkin puuttua lähinnä kielenhuollon kannalta (ja staattisten tietosivujen kohdalla tiedon lisäämiseksi), ei yleisen toimituksellisen totuuden varmistamiseksi. Jokainen kirjoittaa tekstinsä omissa nimissään ja siten myös vastaa niiden oikeellisuudesta. Tämä on ”yhteinen tiedotuskanava”, joten ihanne on, että voimme kaikki käyttää sitä oman, yhteistä aihetta koskevan tiedotuksemme välineenä.
Aikasidonnainen sisältö kannattaa kirjoittaa blogiviestiksi, pysyvämpi tieto puolestaan pysyviksi sivuiksi. Viestit on hyvä kategorisoida siististi ja yhdenmukaisesti, niin että kokonaisvaikutelma on käyttäjäystävällinen ja toimiva. Kokonaistavoitteena ei ole niinkään wikimäinen keskeneräinen ja jatkuvasti kehittyvä sisältö, vaan ennemminkin julkaistaessa valmis kokonaisuus. Toki pysyvämpien sivujen tiedot esimerkiksi kotimaisista roolipelijulkaisuista vaativat ajoittaista päivittämistä.
Roolipelitiedotuksen tekstit ovat uutistyyppisiä artikkeleita, joissa pääpaino on tiedottamisella, mutta toki kommentoivaa toimituksellista näkökulmaakin saa käyttää. Blogitekstien ei tarvitse olla erityisen pitkiä: 250 sanaa voi jo sisältää kaiken oleellisen. Roolipelitiedotuksen päätoimittaja voi tarvittaessa toimittaa tekstejä (so. oikolukea, linkittää ja huoltaa kokonaisvaltaisesti), jotta oikeinkirjoituksen murehtiminen ei estäisi ketään kirjoittamasta.
Uutisartikkeleista keskusteleminen ja näkökulmien avartaminen on suotavaa. Se kannattaa kuitenkin tehdä yksittäisiä blogiviestejä kommentoimalla. Pysyvämpää sisältöä tarjoavilla alisivuilla, joissa tehdään säännöllisesti päivityksiä, kommentit eivät pysy oikeissa ajallisissa yhteyksissään. Jos jostain perustietosivusta herää ajatuksia (siellä on vaikkapa asiavirhe tai puutteellista tietoa), niin siitä kannattaa laittaa viestiä Yhteydenotot-sivun kautta.
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...