Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Roolipeliharrastuksen aloittaminen

Sami Koponen 23.7.2010
viim. muok. 15.4.2015

Jos et vielä tiedä, mitä roolipelaaminen on, siirry lukemaan aiheesta tästä linkistä.

Roolipelaamisen anti

Itselleni ja varmasti monelle muullekin harrastajalle roolipelaamisen tärkein tekijä on toiminnanvapaus pelissä. Romaania lukiessa tai elokuvaa katsoessa voi vain passiivisesti seurata millaisia ratkaisuja henkilöhahmot tekevät. Tietokonepeleissä valinnanvapautta on enemmän, mutta aika pian niissäkin tulee rajat vastaan: tilanteita voi ratkaista vain niillä tavoilla, jotka pelintekijä on etukäteen ottanut huomioon.

Roolipelaaminen on omaehtoista tarinankerrontaa, joten siinä ei ole tällaisia esteitä. Pelihahmot voivat olla ja tehdä mitä tahansa, mistä peliporukka vain pääsee keskinäiseen sopuun. Voit pelata outoja tapauksia tutkivaa FBI-agenttia, elämän merkitystä etsivää robottia, äkkipikaista haltiaprinsessaa – mitä vain, mistä itse innostutte. Kun samaistut pelihahmoosi, koet pelatessa syntyvän tarinan ikään kuin sisäpuolelta, hahmon näkökulmasta.

Pelinjohtaminen on vähintään yhtä siistiä. Pelinjohtaja keksii pelin tarinalle puitteet ja tukee toisten osallistumista yhteiseen tarinankerrontaan. Hän saa nähdä, miten toiset pelaajat tarttuvat hänen ideoihinsa ja luovat yhdessä jotain ainutkertaista. Hän keksii, millaisia tilanteita pelihahmot kohtaavat, mutta pelaajat keksivät, miten pelihahmot niistä selviytyvät. Pelinjohtaja päättää millaisessa maailmassa pelihahmot asuvat, mutta pelaajat päättävät, miten pelihahmot maailmaan suhtautuvat. Pelinjohtajalla on peliporukan tärkein tehtävä, mutta yksin hän ei saa peliä aikaan.

On myös roolipelejä, joissa ei ole yhtä pelinjohtajaa. Tällöin on jokaisen pelaajan vastuulla huolehtia siitä, että kaikki saavat osallistua peliin tasavertaisesti. Tällaisissa peleissä on mahtavaa, kun porukka tuntuu kuin aavistavan, mihin suuntaan tarinaa viedään, vaikka siitä ei avoimesti neuvotellakaan. Sellaiset jaetut tarinankerrontahetket ovat ikimuistoisia.

Tarvikkeet ja apuvälineet

Koska roolipelaaminen on interaktiivista tarinankerrontaa, ei siihen tarvita erityisiä välineitä. Riittää, että on pari kaveria, jotka ovat valmiit käyttämään muutaman tunnin yhteiseen tarinankerrontaan. Osallistujien ikäero ei ole este sinänsä, mutta kokemus osoittaa, että yleensä suunnilleen samanikäisillä on samankaltainen maku tarinan tyylin ja sisällön suhteen. Pelitilan on hyvä olla sellainen, jossa voi keskustella rauhassa, olipa kyseessä sitten oman kodin olohuone tai paikallinen hampurilaisravintola.

Käytännössä roolipelaajat tuppaavat käyttämään erilaisia apuneuvoja. Pelinjohtaja hyötyy usein jonkinlaisista muistiinpanoista ja skenaariosunnitelmista. Pelaajien on helppo pitää kirjaa hahmonsa ominaisuuksista ja varusteista hahmolomakkeen avulla. Noppia voidaan käyttää ratkomaan jännittävät juonenkäänteet ja roolipelikirja tarjoaa sekä säännöt että aiheen roolipelille. Naposteltavat ja välipalat ovat usein tarpeen, jos pelaaminen kestää vaikkapa koko illan.

Joko aloitetaan?

Roolipelaamisen pariin on perinteisesti päädytty kahta eri tietä: joko menemällä mukaan sisarusten tai kavereiden peliporukoihin tai tutustumalla roolipelikirjoihin ja kokoamalla sitten oma peliporukka.

Jos lähipiirissäsi ei ole yhtään roolipelaajaa, niin voit löytää heitä netin kautta:

  • Roolipelaajien keskustelufoorumit Pelilauta ja Roolipelit.net ovat parhaita vaihtoehtoja (linkit vievät suoraan keskustelukategoriaan, jossa etsitään peliseuraa).
  • Roolipeliseurat (etenkin isommissa kaupungeissa) on myös hyvä käydä läpi. Olen tehnyt niistä vähän listaakin.
  • Roolipelitapahtumat kuten Espoossa järjestettävä Ropecon, Tampereen Tracon ja Turun Conklaavi ovat hyviä paikkoja tavata muita roolipelaajia. Hyvällä tuurilla niistä löytää muita pelaajia samalta paikkakunnalta, jolloin pelaamista voi jatkaa tapahtuman jälkeekin.
  • Roolipelitiedotus on sitoutunut auttamaan peliporukan löytämisessä. Jos edelliset keinot eivät toimineet, niin laita meille sähköpostia (roolipelitiedotus[at]gmail.com) ja katsotaan, voidaanko asialle tehdä jotain.

Jos haluat aloittaa roolipelaamisen tutustumalla roolipelien sääntökirjoihin, niin tässä muutamia suosituksia aakkosjärjestyksessä:

  • Astraterra (2014) on scifi-roolipeli tutkimusmatkailijoista, jotka käyttävät muinaisia kaukoportteja. Peli on kirjoitettu erityisesti lasten kanssa pelattavaksi. Lue lisää pelin omilta kotisivuilta.
  • Heimot Mini (2007) on tiivistelmä scifi-roolipeli Heimoista, jossa pelihahmot seikkailevat ympäri avaruuden maita ja mantuja. Peli on ladattavissa ilmaisena PDF-versiona julkaisijan kotisivuilta. Lue lisää pelin omilta kotisivuilta.
  • Myrskyn sankarit (2013) on fantasiaroolipeli metsässä asuvista kapinallisista, jotka taistelevat pahan keisarin hirmuvaltaa vastaan. Peli on kirjoitettu aloittelijoita varten ja sitä on saatavilla kirjakaupoista ja tavarataloista. Lue lisää pelin omilta kotisivuilta.
  • Sonatan hehku (2012) on pelisäännöt sisältävä skenaario Bliaron-roolipeliin, jossa hahmot ovat lainsuojattomia velhoja. Skenaario on ladattavissa ilmaisena PDF-versiona julkaisijan kotisivuilta. Lue lisää pelin omilta kotisivuilta.

Roolipelikirjojen valikoima on valtavan laaja (ks. listausta suomenkielisistä roolipeleistä). Koska roolipelaamisen aloittajat tulevat erilaisista taustoista, on vaikea nimetä yhtä kaikille sopivaa aloittelijapeliä.  Kannattaa siksi silmäillä useampaa eri peliä, jotta oma suosikki löytyy. Kirjastoissa tapaa olla hyvä valikoima roolipelejä, mikä on kätevä tapa tutustua eri roolipeleihin. Voi myös katsastaa, josko lähimaillasi sattuisi olemaan Fantasiapelien liike. Siellä myyjät osaavat varmaan neuvoa sopivan roolipelin hankinnassa. Ehdotuksia sopivista roolipeleistä voi kysyä myös aiemmin mainituilta roolipelifoorumeilta.

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: