Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Roolipeliharrastuksen aloittaminen

Sami Koponen 23.7.2010
viim. muok. 1.1.2014

Huhutaan, että roolipelaajien määrä olisi vähentymässä. Uusia harrastajia ei tule entiseen malliin ja monet vanhemmat pelaajat lopettavat perhe- ja työkiireiden vuoksi. Minusta tämä on valitettavaa, koska roolipelaaminen on hieno harrastus. Niin hieno, että kerron, miksi sinunkin kannattaisi alkaa harrastaa roolipelaamista.

Roolipelaamisen anti

Itselleni ja varmasti monelle muullekin harrastajalle roolipelaamisen tärkein tekijä on toiminnanvapaus pelissä. Romaania lukiessa tai elokuvaa katsoessa voi vain passiivisesti seurata millaisia ratkaisuja henkilöhahmot tekevät. Tietokonepeleissä valinnanvapautta on enemmän, mutta aika äkkiä niissäkin tulee rajat vastaan: tilanteita voi ratkaista vain niillä tavoilla, jotka pelintekijä on etukäteen ottanut huomioon.

Roolipelaamisen omaehtoisessa tarinankerronnassa ei ole tällaisia esteitä. Pelihahmot voivat olla ja tehdä mitä tahansa, mistä peliporukka vain pääsee keskinäiseen sopuun. Olen omalla peliurallani ehtinyt pelata työhönsä leipiintynyttä komisariota, synkän tulevaisuuden mutantteja metsästävää salamurhaajaa ja samuraita viettelevää hovineitoa. Kun pelihahmon toimista saa päättää vapaasti, on pelihahmoon myös helppo samaistua. Pelissä syntyvän tarinan kokee ikään kuin sisäpuolelta, hahmon näkökulmasta.

Pelinjohtamisessa on omat ilonsa. On hieno nähdä, miten onnistuu kutomaan eri hahmojen tarinat yhteen ja jakamaan puheenvuoroja niin, että kaikki saavat osallistua yhteiseen tarinankerrontaan. Etelämantereella asuvista pingviineistä kertovassa pelissä ohjasin vain muutamaa sivuhahmoa, mutta nämä riittivät antamaan pelaajien hahmoille riittävästi sosiaalista ympäristöä, jossa tehdä valintojaan. Huolehdin siitä, että yhden pelaajan päätös asettaa hahmonsa suojelemaan pientä untuvikkoa johti kiinnostaviin ongelmiin toisen pelaajan pingviinihahmon kanssa.

Osa roolipeleistä toimii ilman pelinjohtajaa. Tällöin on erityisen hienoa, kun porukka tuntuu kuin aavistavan, mihin suuntaan tarinaa viedään, vaikka siitä ei avoimesti neuvotellakaan. Eräässä kauhupelissä kesämökkeilevät hahmomme olivat jonkinlaisten hirviöiden piirittämiä. Ehdotin, että hahmomme menisivät kellariin piiloon ja saman tien toinen pelaaja jatkoi, että siellä pimeässä ollessamme kuulemme yläpuolelta hitaita askelia. Kolmas pelaaja virnisti ja kertoi sitten, miten yläpuolelta kuului hänen aikaisemmin raa’asti menehtyneen hahmonsa vääristynyt ääni, joka kehotti hahmomme tulemaan pois piilosta. Tämä sopi tarinaan loistavasti ja sai muissa pelaajissa mukavia kauhunväristyksiä.

Tarvikkeet ja apuvälineet

Interaktiivisena tarinankerrontana roolipelaaminen ei tarvitse erityisiä välineitä. Riittää, että on pari kaveria, jotka ovat valmiit käyttämään muutaman tunnin yhteiseen tarinankerrontaan. Osallistujien ikäero ei ole este sinänsä, mutta kokemus osoittaa, että yleensä suunnilleen samanikäisillä on samankaltainen maku tarinan tyylin ja sisällön suhteen. Pelitilalle vaatimukset ovat samat kuin hyvälle keskustelulle, eli kunhan omaa tilaa ja rauhaa on, niin pelaaminen onnistuu vaikka olohuoneessa tai hampurilaisravintolassa.

Käytännössä roolipelaajat tuppaavat käyttämään erilaisia apuneuvoja. Pelinjohtaja hyötyy usein jonkinlaisista muistiinpanoista ja skenaariosunnitelmista, kun taas pelaajien on helppo pitää kirjaa hahmonsa ominaisuuksista ja varusteista hahmolomakkeen avulla. Noppia voidaan käyttää ratkomaan jännittävät juonenkäänteet ja roolipelikirja tarjoaa sekä säännöt että aiheen roolipelille. Naposteltavat ja välipalat ovat iloksi, jos pelaaminen kestää vaikkapa koko illan.

Joko aloitetaan?

Roolipelaamisen pariin on perinteisesti päädytty kahta eri tietä: joko sisarusten tai kavereiden peliporukoihin menemällä tai roolipelikirjoihin tutustumalla ja oman peliporukan kasaamisella.

Jos lähipiirissäsi ei ole yhtään roolipelaajaa, niin voit koittaa etsiskellä harrastajia netin keskustelufoorumien kautta. Pelilauta ja Roolipelit.net ovat parhaita vaihtoehtoja (linkit vievät suoraan keskustelukategoriaan, jossa etsitään peliseuraa). Isommissa kaupungeissa voi olla myös roolipeliseuroja. Olen tehnyt niistä vähän listaakin.

Toinen vaihtoehto on mennä johonkin roolipelitapahtumaan ja istua siellä pelipöytään. Hyvällä tuurilla pelaaminen ei jää vain tapahtumaan, vaan sieltä löytää myös muita pelaajia samalta paikkakunnalta. Espoossa järjestettävä Ropecon on isoin, mutta Turun Conklaavista tai Tampereen Traconistakin voi tärpätä.

Roolipelikirjojen osalta valikoima on valtavan laaja. Koska roolipelaamisen aloittajat tulevat erilaisista taustoista, on vaikea nimetä yhtä kaikille sopivaa aloittelijapeliä.  Olenkin seuraavassa nimennyt eri pelejä vähän eri kriteerien mukaan. Kannattaa miettiä, mitkä niistä ovat itselle tärkeimpiä. Kannattanee myös tarkistaa lähikirjaston roolipelivalikoima: roolipelejä on niissä tyypillisesti ihan hyvin saatavilla ja siten voi vähän katsella, että mihin oikein on ryhtymässä. Linkit vievät suoraan pelien kotisivuille.

Saatavuus

Roolipelejä on viimeisen parikymmenen vuoden mittaan myyty vain erikoisliikkeistä. Nykyään myös internetistä löytyy runsaasti erilaisia roolipelejä. Saatavuuden suhteen ylivoimaisesti paras vaihtoehto on Myrskyn sankarit, lapsille suunnattu fantasiaroolipeli. Sitä saa aika hyvin isoimmista kirjakaupoista ja tavarataloista. Noin muuten voi katsastaa, jos paikkakunnalla sattuisi olemaan Fantasiapelien liike. Siellä myyjät osaavat varmaan neuvoa sopivan roolipelin hankinnassa.

Sääntöjen yksinkertaisuus

Usein sääntöjen yksinkertaisuus tarkoittaa myös aloittelijaystävällisyyttä, kun pelissä ei tarvitse käyttää aikaa monimutkaisten sääntöjen kanssa kamppailemiseen. Sääntöjen yksinkertaisuus tarkoittaa tässä myös sitä, että peli ei vaadi erityisiä pelivälineitä (monisivuisia noppia, miniatyyrejä ym.). Taru Sormusten Herrasta Seikkailupeli on Tolkienin kirjoihin perustuva fantasiapeli. Melidian -haltiaroolipelissä käsitellään haltioiden maata, jonne saapuu ihmisiä. Kokonaan nopattomia roolipelejä ovat salaperäisten vyöhykkeiden tutkijoista kertova Stalker, tv-sarjoja emuloiva Parhaaseen katseluaikaan ja teinityttöbändin meininkiä käsittelevä Tähti.

Suosio

Suosituimmat pelit eivät hieman yllättäen ole kovin aloittelijaystävällisiä. Niissä on verrattain paljon sääntöjä eivätkä ne selitä pelinjohtamista juuri lainkaan. Toisaalta niihin on julkaistu runsaasti lisämateriaalia kuten valmiita skenaarioita ja muita aloittamisen apuvälineitä. Suosionsa vuoksi niihin on ehkä myös helpompi löytää peliseuraa. Ylivoimaisesti suosituin on Dungeons & Dragons -fantasiapeli, joka on nykyisellään edennyt neljänteen laitokseensa. Sen sisarpeli Pathfinder on myös hyvin suosittu. Magian täyttämään lähitulevaisuuteen ja toimintatrillereiden maailmaan sijoittuvaan Shadowrun –peliin on julkaistu runsaasti aloittelijaystävällistä materiaalia. Vampyyreja ja muita urbaanikauhun olentoja käsittelevä World of Darkness on myös saanut maailmalla omat faninsa. Suomenkielisistä suosituin lienee Petri Hiltusen sarjakuviin perustuva Praedor.

Halpa hinta

Ilmaisia roolipelejä löytyy netistä pilvin pimein, jos vain tietää, mistä etsiä. Monesta roolipelistä on olemassa myös ilmainen demoversio, jonka avulla voi tutustua peliin ilmaiseksi. Heimot Mini on varmasti paras kotimainen, englanninkielisistä löytyy mm. Shadowrun, Vampire: The Requiem (valtava PDF-tiedosto, jota kannattaa lukea vähän kerrassaan) ja fantasiapeli Swords & Wizardry (PDF:n lukeminen kannattaa melkein aloittaa sivulta 4, Adventuring-otsikon alta).

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: