Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Blogikalmisto

Sami Koponen 30.6.2014, päivitetty 16.10.2017

Blogi on mediana yleensä hyvin ajankohtainen: kirjoittaja kirjoittaa hetkellisistä ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Harrastusblogit varsinkin ovat alttiita muutoksille: jos harrastustahti hyytyy, myös asiasta blogaaminen voi vähentyä. Roolipelaaminen on kuitenkin sikäli kiinnostava harrastus, että hyvin kirjoitettu teksti kestää yllättävän hyvin aikaa. Jokainen pelaa eri tyyleillä ja eri pelejä omaan tahtiinsa, joten vanhoista blogeista voi löytää hyvinkin mielenkiintoisia tekstejä. Siksi olen halunnut säästää näitä hiljentyneitä blogeja kätevästi saatavilla.

Mukana on myös toivo siitä, että ehkä kyse on ennemmin tauosta kuin lopettamisesta. Blogaaminen voi lähteä taas käyntiin yhtä nopeasti kuin se aikoinaan loppuikin. Siksi: kevyet mullat!

Hiljentyneet kotimaiset roolipeliblogit

Academic Roleplaying Rhetorics and more (2008-2010): Tässä lyhyeksi jääneessä blogissa merkinnät ovat lähinnä muistiinpanoja pelikerroista. Näkee siitä ainakin, mitä tämä jengi on pelannut.

Adder Manor (2011-2015): Tässä blogissa keskityttiin OSR-henkiseen Dungeons & Dragons -pelaamiseen. Blogimerkinnät koskivat paljolti erilaisia talon sääntöjä ja kampanjapelaamista.

A Hunger Like Fire (2009): Vain yhden syksyn elänyt blogi, jossa ei harmillisesti ehditty juuri alkua pidemmälle.

Blowing smoke (2009-2012): Juhani Seppälän blogi on alkujaan omistettu Pathfinder RPG:lle, mutta sittemmin aiheet ovat monipuolistuneet. Tarjolla on runsaasti pelikokemuksia aina henkilöhistoriasta alkaen.

Cafe Lax (2009-2013): Antti Laxin blogi syntyi aikoinaan Game Chef 2009 -kisaa varten. Pelisuunnittelua paljaaltaan ja käytännössä esitettynä.

City of Os (2012-2015): JiiTuomas Harviaisen WoD-kampanjan blogi toimi proosavetoisena yhteenvetona kampanjan tapahtumista. Blogi päättyi luontevasti kampanjan päättymiseen.

Cogito, ergo ludo (2007-2014): Tommi Branderin vanha blogi, johon hän kirjasi ajatuksiaan ja kehitti materiaaleja peliporukkaansa varten. Näkökulma on usein pelimekaniikassa ja joskus horjahdetaan teoriankin puolelle.

Cradle of Rabies – From role to games (2009-2014): Daniel Nefflingin lopetettu blogi, jossa esitellään ropetuotteita, pohditaan erilaisia kampanjaideoita ja lisämateriaalia roolipeleihin.

Cr4yborg Corporation (2016): Tässä energisesti alkaneessa blogissa pääsee kurkistamaan larppeihin ja niihin valmistautumiseen asianharrastajan näkökulmasta. Harmi, että se loppui niin pian.

Domain of Man (2010-2016): Samuli Raninen opiskelee Oulussa pelisuunnittelua, joten hänen blogauksensa roolipeleistä tuppaavat olemaan sääntöanalyysiä. Kiinnostavaa settiä, yhtä kaikki.

Dusty Gamer (2007-2014): Joonas Laakso on laaja-alainen peliharrastaja, mutta tässä on eritelty hänen bloginsa roolipelejä koskevat merkinnät. Tarjolla on peliraportteja ja huomioita ”pelimäisten” roolipelien mekaniikoista.

Epellarp (2011-2016): Alkujaan seinäjokisen mutta sittemmin Tampereelle muuttaneen ropeyhdistyksen blogi. Teksteissä pohdittiin mukavan maanläheisesti yhdistyksen parissa pelattuja pelejä, sekä pöytäpelejä että larppeja. Toivottavasti palaa taas julkaisukantaan.

From My Gaming Table (2012-2013): Mauno Joukamaan blogista voit lukea kokemuksia ja materiaalia sellaista peleistä kuten Over the Edge ja Marvel Heroic.

Game Design Is About Structure (2007-2010): Eero Tuovisen blogi, josta löytää ajankohtaisimmat tiedot hänen projekteistaan. Merkintöjen joukosta löytyy myös pari kampanjaraporttia sekä muutamia kommentteja roolipeliskenestä.

Gaming Time (2007-2009): Mikko Kauppisen blogista löytyvät mm. lyhyet kuvaukset miehen vuoden 2008 pelikerroista, kun hän tavoitteli maagisen 52 pelikertaa vuodessa -rajan rikkomista.

GeekSphere (2014-2016): Anni Salminen tarjoili blogissaan kiinnostavia peliesittelyitä ja peliraportteja pelatuista roolipeleistä.

Heidi Larpwise (2009-2016): Heidi Westerlundin blogi on harvemmin vastaan tulevia larppaajien blogeja. Blogista löytyy myös kiinnostavia näkökulmia roolipelitapahtumien järjestäjien näkökulmasta.

Here Be Dragons (2014): Tässä pelisuunnittelublogissa J Matias Kivikankaan oli tarkoitus työstää roolipelinsä demoversiota kohti valmista julkaisua. Sivulta on edelleen saatavissa tuo pelikelpoinen betaversio.

Hiirivartiosto (2012-2013): Tässä blogissa kirjoitetaan pelifiktiota pelatusta Mouse Guard -kampanjasta. Kannattaa katsastaa, jos kyseinen peli kiinnostaa.

Hikinörtin roolipeliblogi (2012-2016): Monimuotoinen blogi, jossa käsiteltiin niin peliraportteja, roolipelimuistelmia kuin roolipelikulttuurin ajankohtaisia aiheitakin.

\i’levən(t)th\° (2012-2016): Myrrysmiehistä tuttu Ville Takanen kirjoittaa tässä blogissaan pelisysteemianalyysiä työn alla olevista projekteista. Kannattaa katsastaa, jos pelisuunnittelu kiinnostaa.

Juhana Pettersson (2005-2016): Roolipelitoimittaja Juhana Pettersson kertoo blogissaan tuoreimmista roolipeliaiheisista projekteistaan. Blogi on edelleen aktiivinen, mutta ei roolipelien osalta.

Kaikki elämäni pelit (2013): Vermilian blogi on harvoja suomalaisia larppaajien blogeja. Jäi vain harmillisen lyhytikäiseksi.

Lapsellinen mies (2011-2014): Marko Kari kirjoittaa omista kokemuksistaan roolipelien parissa. Peliraporteissa käsiteltiin mm. D&D:n viidettä laitosta.

Larpjournal (2015-2016): Kaikille kirjoittajille avoin blogi, jossa julkaistiin kuvauksia ja kokemuksia pelatuista larpeista. Blogi avaa kiinnostavan ikkunan larppaamisen maailmaan, joten toivottavasti se palaa vielä aktiiviseksi.

Maailman suurin kaupunki (2015): Proosavetoinen blogi, jossa seikkailuista raportoidaan viiden eri pelihahmon näkökulmasta. Taustalla oleva roolipelisysteemi ei käy mistään ilmi.

Melidian (2013): Ville Laakkonen kehitti vanhasta kotimaisesta Elhendi-haltiaroolipelistä juhlavuoden kunniaksi uuden version, joka julkaistiin kesällä 2013. Blogi kertoo pelin kuulumisia ja tarjoaa maistiaisia.

Mundus (2012-2014): Ville Huohvanainen ja Eetu Röpelinen leipoivat kasaan feodaaliajan Japaniin sijoittuvan Mundus-roolipelin. Tästä blogista selviää, miten herrojen työ edistyi. Erityisesti pelimaailman kuvausta on tarjolla runsaasti.

Mustesoihtu (2011-2017): Foorumiroolipelaamista käsitteleviä blogeja on harvassa, mutta tässä on erityisen hyvä sellainen. Aihetta tuntematonkin pääsee tämän avulla hyvin kärryille harrastuksen hienoudesta ja sen sudenkuopista.

Never Play Poker with GM (2010-2012): Nimestään huolimatta suomenkielinen blogi siitä, millaisia ajatuksia roolipelaaminen on herättänyt hämeenkyröläisen harrastajan mielessä. D&D:ä ainakin on tullut ruodittua.

Neverwinter Tale (2012-2013): Toinen pelitapahtumia proosamuotoisesti kronikoiva kampanjaloki The Souls lost -peliporukalta. Tällä kertaa pelimoottorina on D&D Next.

Pare’s blog (2012-2015): Mikko Parviaisen blogista löytyy mm. komea kampanjan aloittava skenaario Stalker-roolipeliin ja arvio D&D:n viidennestä laitoksesta.

Pelinjohtajan päiväkirja (2009-2010): Tämä blogi on järjestetty hieman eri tavalla, mutta löytyy sieltä kuitenkin pitkiä Praedor-peliraportteja. Ehdottomasti parasta kotimaista peliraportointia, jota on kätevästi tarjolla. Kannattaa katsastaa.

Pervasive Games: Theory and Design (2009-2011): Markus Montolan, Jaakko Stenrosin ja Annika Waernin yhteisblogi Pervasive Games -kirjan ympäriltä. Tsekkaa, jos pelin ja toden raja-aitojen kaataminen kiinnostaa.

Piilotettu Sota (2013): Jos tykkäsit pelifiktiota raportoivasta Hiirivartiosto-blogista, tykkäät varmasti tästäkin. Nyt sama peliporukka pelasi lyhyesti sotilas-scifiä.

Punatikan klaanin saaga (2010-2013): Gloranthaan sijoittuvan orlanthiklaanin vaiheista kertovan pelin raportointia. Lyhyet hahmokuvaukset ja erinomaista pelifiktiota, mutta harmillisesti iso osa teksteistä on kätketty salasanan taakse.

Reading Deleuze at the Airport (2006-2014): Filosofian tohtori Jiituomas Harviaisen akateemisesta blogista löytyy paitsi asiaa larpeista niin myös lukemattomia lähdeviitteitä akateemisiin roolipelijulkaisuihin. Suosittelen tätä lopetettua blogia pelitutkimuksesta kiinnostuneille.

Real-time Hermeneutics (2007-2016): Pelitutkija Jonne Arjorannan blogissa käsitellään pelitutkimusta ylipäänsä, ajoittain myös roolipelaamista. Suosittelen akateemisesta pelitutkimuksesta kiinnostuneille. Tarkkaan ottaen Arjorannan blogi on edelleen aktiivinen, mutta koska siinä ei ole enää hetkeen käsitelty roolipelejä, siirsin sen tänne.

Rooliahjo (2010-2014): Erään lappeenrantalaisen avoimen peliporukan blogi, jonka merkinnät ovat lähinnä dokumentaatiota pelatuista peleistä. Raportointi koskee tyypillisesti pelifiktiota.

Ropeskene (2008,2010): Olli Kantolan podcast roolipelaamisesta Suomessa. Jaksoissa on haastatteluita tapahtumien järjestäjistä ja skenevaikuttajista. Harmillisen lyhyeksi jäi.

RPGs, boardgames, and gaming (2009-2013): Jouni Vilkan blogin ensimmäiset viestit osoittavat, että teksti on jouhevaa ja maanläheistä. Teoriavyörytyksiä ei täällä tarvitse pelätä, mikä on epäilemättä ihan tervetullut lisä skenekeskusteluun.

Six-Die Samurai (2008-2010): Antti Luukkosen blogista löytyy kampanjaraporttia ja muiden blogimerkintöjen kommentointia. Sävy on ajoittain varsin kärkevä.

Sosp (2009-2014): Tätä blogia päiviteltiin aika harvakseltaan ja aihevalikoima on laajempi kuin pelkät roolipelit. Kyllä sieltä silti voi löytää jotain kiinnostavia havaintoja D&D-pelaamisesta.

Pohjoismaisen roolipelaamisen seura (2009-2016): Juhana Petterssonin ja Mike Pohjolan yhdistys, joka ”edistää pohjoismaisen ja eurooppalaisen roolipelikulttuurin tuntemusta Suomessa”. Blogi toimi yhdistyksen tiedotuskanavana.

Suuri roolipelaajakysely 2012 (2013): Ropecon-tapahtumassa järjesttiin suuri kävijäkysely vuonna 2012. Kyselyn tuloksien perkaamista voi seurata tästä blogista. Tarjolla on tutkittua tietoa roolipelaajista!

The Small Dragon’s Den (2009-2012): Jos D&D:m neljäs laitos kiehtoo, kannattaa kurkata tänne. Parin vuoden tauon jälkeen blogia jatkettiin Pathfinder-kampanjan raporteilla.

The souls lost (2010-2012): Tässä blogissa kuopiolainen pelinjohtaja kertoo, miten hänen Eberron-kampanjansa Dungeons & Dragonsin 4. laitoksen siivittämänä etenee. Raportit ovat proosaa pelitapahtumista.

The Superheated Room (2016): Otto Sinisalon asiavetoinen blogi, jossa jaettiin neuvoja pelinjohtajille ja pohdittiin fantasiaroolipelaamisen juuria.

/var/log/orava (2014-2015): Oudosta nimestään huolimatta kyseessä on varsin mielenkiintoinen blogi, josta löytyy Petri Wessmanin kirjoittamia roolipelien miniarvosteluita.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: