Sami Koponen 25.10.2012, päivitetty 3.8.2017
Roolipelaamisen ainoa vaatimus ja siten joskus sen suurin este on peliseuran löytäminen. Tätä helpottamaan listaan tärkeimmät sosiaalisen median yhteisöt sekä tunnettuja kotimaisia roolipeliyhdistyksiä, jotka järjestävät peliohjelmaa toiminta-alueellaan suhteellisen vakiintuneesti. Vähintään niiden kautta pääsee kontaktiin muiden roolipelaajien kanssa.
Roolipelaajat järjestäytyvät vapaaehtoispohjalta, olipa kyse sitten foorumista tai yhdistyksestä. Siksi niiden aktiivisuus on riippuvaista siellä operoivien tyyppien aktiivisuudesta. Aika tyypillistä on, että tässä on jonkin verran vuosittaista vaihtelua. Pahimmillaan yhdistyksen toiminta voi loppua jopa kokonaan, jos vapaaehtoisia ei löydy riittävästi. Tästä syystä listaan tässä aika tunnettuja ja vakiintuneita kotimaisia yhdistyksiä, joiden toiminnan ei uskoisi loppuvan tyystin lähivuosina. Yllätyksiä kuitenkin sattuu, joten en siis mene takuuseen, että mikään näistä yhdistyksistä on aktiivinen tai pystyssä siinä vaiheessa, kun sinä sitä kipeimmin tarvitsisit.
Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmä lienee tällä hetkellä keskeisin paikka, jonne roolipeliharrastajat kokoontuvat. Peliseuranhaku -FB-ryhmä on erityisesti omistettu niille, jotka etsivät muita peliseuraa vailla olevia tyyppejä.
Jos tuntuu, että tästä linkkilistasta ei lopulta löydy apua, niin ota yhteyttä meihin yhteydenottosivun avulla. Roolipelaajat eivät välttämättä pidä suurta ääntä itsestään, mutta tunnemme silti laajan valikoiman harrastajia ympäri Suomea.
Alueellisia roolipeliyhdistyksiä etelästä pohjoiseen
Alter Ego (Helsinki)
Alter Ego on Helsingin yliopiston roolipeliyhdistys, joilla on säännölliset viikottaiset peli-illat. Lautapelit ovat aina haukanneet ison osan perustoiminnasta, mutta kyllä sieltä niitä roolipelaajiakin tavoittaa, erityisesti sitä parikymppistä opiskelijaväkeä.
Helsingin pöytäroolipelaajat (Helsinki)
Helsingin pöytäroolipelaajat operoi Facebook-ryhmän kautta, jotka ovat joskus aika hetkellisiä. Pääkaupunkiseudulla kuitenkin riittänee harrastajia toiminnan pitkäjänteisyyden takaamiseksi. Ryhmän tarkoitus on saada pelaamisesta kiinnostuneet helsinkiläiset yhteen paikkaan, jotta pelejä voitaisiin järjestää kaikille halukkaille.
Heittämättömän Arwan Kilta (Helsinki, Turku, Mikkeli)
HAK ei varsinaisesti ole yhdistys, vaan pikemminkin semi-avoin kaveriporukka, joka järjestää pääasiassa larppeja. Vuosien varrella toiminta on siirtynyt aktiivien mukana maantieteellisesti ja harrastuspoliittisesti (keräilykorttipelit, lautapelit, air soft). Verkkosivujen sijaan ryhmällä on yhteinen foorumi.
Pathfinder Society Suomi (Helsinki, Tampere, Oulu)
Pathfinder Societyssa pelataan maailmanlaajuista roolipelikampanjaa Pathfinderin systeemillä. Julkaisija Paizo tuottaa skenaariot, organisoidut peliporukat ympäri maailmaa pelaavat ne ja raportoivat tuloksista ja Paizo kehittää juonta näiden tulosten perusteella eteenpäin. Pathfinder Society on varsin aktiivinen ja avoin uusille tulokkaille, joten pelin ääreen kyllä pääsee, jos kampanjaluonne ei haittaa. Peliseuran tavoittaa parhaiten PFS:n suomijaoston foorumilta.
Otaniemen Roolipeliclubi (Espoo)
ORC on teekkareiden pystyynlaittama roolipeliyhdistys, joka järjestää säännöllisesti peli-iltoja. Niissä lauta- ja strategiapelit voivat olla suositumpia kuin roolipelit, mutta örkkien pelileirille kannattaa hilpaista mukaan jos sattuu olemaan pääkaupunkiseudulta.
Keski-Uudenmaan Roolipelaajat (Kerava)
KURRY on kaikille avoin roolipeliyhdistys, joka tietysti järjestää myös muuta peliaktiviteettia. KURRY järjestää myös melkein joka kuukausi pelileirin, jonka pelitarjonta vaihtelee kävijöiden mukaan.
Sumppi (Salo)
Salolaisten yhdistyksen pääpaino on selvästi miniatyyri- ja lautapeleissä, mutta paikkakuntalaisten kannattanee kysyä sieltä roolipeliseuraakin. Useinhan nämä harrastukset kulkevat käsi kädessä.
Eloria (Turku, Pietarsaari, Vaasa)
Suomenruotsalainen roolipeliyhdistys, joka järjestää larppeja mutta myös säännöllistä pöytäroolipelaamista. Toiminta on pääsääntöisesti ruotsinkielistä, mutta verkkosivuilla kyllä puhutaan monikielisyyden rikkaudesta.
Turun roolipelitehdas (Turku)
Roolipelitehtaiden tarkoitus on järjestää kerran kuussa larppi, johon aloittelijatkin ovat tervetulleita. Tarkempia tietoja löytyy ryhmän FB-sivulta.
Tyrmä (Turku)
Turun yliopiston roolipeliyhdistys, joka järjestää säännöllisesti peli-iltoja (korttipeleille ja roolipeleille erikseen). Tyrmä tunnetaan myös Conklaavi-roolipelitapahtuman yhtenä järjestäjänä.
Louhi (Lappeenranta)
Lappeenrannan teekkareiden peliyhdistys Louhi kattaa kaikki epäelektroniset pelit, mutta roolipelaajien kannalta kiinnostavin on yhdistyksen alajaosto Rooliahjo. Roolipelien osalta ainakin tällä hetkellä Rooliahjo on keskittynyt nimenomaan pöytäpeleihin.
Lahden roolipelikerho (Lahti)
Lahden roolipelaajat ovat järjestäytyneet kätevästi FB-ryhmän kautta. Kannattaa ottaa heihin yhteyttä, jos kaipaa roolipeliseuraa Lahden tietämillä.
HAKO:n roolipelikerho (Hämeenlinna)
Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden HAKO-yhdistys on perustanut Visamäessä toimivan roolipelikerhon. Kerholla pitäisi olla viikottaiset peli-illat, joista luulisi löytyvän peliseuraa.
Lipevä (Hämeenlinna)
Linnan pelaava väki eli Lipevä järjestää viikottaisia peli-iltoja, joihin voi mennä mukaan. Tarjolla on monenlaista peliaktiviteettia, myös roolipelaamista.
Rajakatse Fantasia (Häme)
Rajakatse tunnetaan parhaiten samannimisestä, yli 50-pelin mittaisesta larppikampanjasta. Yhdistyksen piirissä touhutaan proppeja larppeihin, mutta myös muuta peliaktiviteettia. Pöytäroolipelikin julkaistiin kesällä 2017 joten luulisi pöytäpelaajia löytyvän.
Epel Larp (Tampere)
Epelin toiminta keskittyy larppien järjestämisen tukemiseen ja pelinjärjestäjien auttamiseen. Yhdistyksen jäsenet myös järjestävät itse larppeja, joten heillä on kyllä runsaasti asiantuntemusta.
Eru (Tampere)
Eru on liki 30-vuotinen kaikille avoin peliyhdistys, joka järjestää toimintaa roolipelaamisen lisäksi myös larppaamisen ja tietokonepelaamisen saralla. Vuosijuhla ja muut säännöllisen epäsäännölliset tapahtumat kuuluvat myös repertuaariin.
Excalibur (Tampere)
Tampereen teekkarien roolipeliyhdistys Excaliburin peli-iltojen suosiossa ovat ehkä enemmän lauta- ja korttipelit kuin roolipelit, mutta auttaa silti peliseuran löytämiseen Tampereen seudulta. Muiden ylioppilasyhdistysten tavoin toiminta on suunnattu erityisesti opiskelijoille. Katso myös yhdistyksen FB-sivut.
Tampereen seurakunnan roolipelikerho (Tampere)
Nekalan seurakuntatalolla pelataan parin vanhemman pelinjohtajan luotsaamina ihan perinteisiä roolipelejä. Pelikerho on tarkoitettu ensisijaisesti 13-18-vuotiaille.
TYR (Tampere)
Tampereen yliopiston roolipelaajat eli TYR on kuulemma vähän ailahtelevainen roolipelitoiminnan suhteen, mutta seurapelikerho järjestää ainakin lautapeli-iltoja. Kannattaa katsastaa myös yhdistyksen FB-sivut.
Nimettömien larppaajien kilta (Pirkanmaa)
Nimettömien larppaajien kilta järjestää useita elopelejä, mutta jäsenten joukosta löytynee myös pöytäroolipelaajia. Ajantasaisin tieto löytyy killan FB-sivuilta.
Mikkelin roolipelaajat (Mikkeli)
Mikkelin roolipelaajat ovat järjestäytyneet Facebookin avulla. Ryhmässä ilmoitetaan erityisesti Otavan opiston järjestämistä pelipäivistä.
Maahinkainen (Jyväskylä)
Maahinkaisen toiminta on pääsääntöisesti larppaamista ja sen oheistoimintoja eli pehmomiekkailua ja historiallisia tansseja. Maahinkaisen sivuilta löytyy kuitenkin tietoa mm. Jyväskylän Larp Factory -toiminnasta, joten tietolähteenä sivut ovat hyödylliset.
Marope (Jyväskylä)
Kortepohjan ylioppilaskylässä on tavattu roolipelata maanantaisin klo 18 eteenpäin. Uudet tulijat on perinteisesti otettu hyvin vastaan. FB-ryhmästä saa tarkempia tietoja.
Mannun Vartijat (Joensuu)
Mannun Vartijat on etupäässä larppiyhdistys, mutta tuttuun tapaan jäsenistössä on paljon pöytäroolipelaamisen ystäviäkin. Verkkosivuja paremmin yhdistyksen toiminnan tasalla pysyy porukan Facebook-sivun avulla.
SEiGA (Seinäjoki)
SEiGA:n leipälaji on videopelaaminen ja siihen liittyvät tapahtumat, mutta kyllä lautapelaaminen ja muu ”sosiaalinen pelaaminen” mainitaan seuran FB-sivuilla, joten eiköhän sieltä tavoita seinäjokisia roolipelaajiakin.
CRYO (Oulu)
CRYO on Oulun yliopiston roolipelikerho, joka järjestää paljon peliohjelmaa ja siihen liittyvää oheistoimintaa. Tiistaisin cryolaisilla on ollut tapana kokoontua pelailemaan Linnanmaan kampuksen aulakahvilassa. CRYO tunnetaan myös vuosittain järjestettävästä mainiosta Maracon-nimisestä roolipelitapahtumasta, joka on avoin kaikille täysi-ikäisille.
Rolli (Rovaniemi)
Rovaniemen liveroolipelaajat ovat tavanneet kokoontua kahvittelemaan Rovaniemen pääkirjastossa, mikä on hyvä hetki uusille tyypeille liittyä seuraan.
Kotimaisia roolipelifoorumeita
Roolipelit.net (foorumi)
Tämä Suomen vanhin roolipelifoorumi on perustettu vuonna 2004. Roolipelit.net on kokenut historiansa aikana monia muutoksia, mutta edelleen siinä henki pihisee. Aktiivikäyttäjien määrä on varsin pieni, mutta sieltäkin löytyy Pelaajapörssi-niminen alakategoria peliseuran etsimiseen.
Roolipelaajien Suomi (Facebook)
Perinteiseen roolipelaamiseen liittyvistä Facebook-ryhmistä suurin on Roolipelaajien Suomi, jossa on tällä hetkellä reilut 2500 jäsentä. Keskustelu on vilkasta ja aiheet ovat monipuolisia.
Suomi Larp (Facebook)
Noin 1500 jäsentä kattava Suomi Larp -FB-ryhmä on yhtäläisen aktiivinen paikka keskustelulle, kyselylle ja tiedottamiselle.
Roolipelaajat (Google+)
140 hengen google-ryhmä on näistä pienin, mutta ajaa samaa asiaa. Keskustelun sijaan tätä ryhmää näytetään käytettävän enemmän omista asioista tiedottamiseen, mutta sitäkin kautta pääsee yhteyteen toisten roolipelaajien kanssa.
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...
Paluuviite:Roolipelivuosi 2012 « Roolipelitiedotus
Paluuviite:Roolipelitiedotuksen päivityksiä « Roolipelitiedotus
Paluuviite:Tervehdys uusille lukijoille | Roolipelitiedotus