Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Roolipeliseuraa

Sami Koponen 25.10.2012, päivitetty 10.9.2016

Roolipelaamisen ainoa vaatimus ja siten joskus sen suurin este on peliseuran löytäminen. Tätä helpottamaan listaan tärkeimmät sosiaalisen median yhteisöt sekä tunnettuja kotimaisia roolipeliyhdistyksiä, jotka järjestävät peliohjelmaa toiminta-alueellaan suhteellisen vakiintuneesti. Vähintään niiden kautta pääsee kontaktiin muiden roolipelaajien kanssa.

Roolipelaajat järjestäytyvät vapaaehtoispohjalta, olipa kyse sitten foorumista tai yhdistyksestä. Siksi niiden aktiivisuus on riippuvaista siellä operoivien tyyppien aktiivisuudesta. Aika tyypillistä on, että tässä on jonkin verran vuosittaista vaihtelua. Pahimmillaan yhdistyksen toiminta voi loppua jopa kokonaan, jos vapaaehtoisia ei löydy riittävästi. Tästä syystä listaan tässä aika tunnettuja ja vakiintuneita kotimaisia yhdistyksiä, joiden toiminnan ei uskoisi loppuvan tyystin lähivuosina. Yllätyksiä kuitenkin sattuu, joten en siis mene takuuseen, että mikään näistä yhdistyksistä on aktiivinen tai pystyssä siinä vaiheessa, kun sinä sitä kipeimmin tarvitsisit.

Pelilauta-foorumin Peliseuraa-alafoorumi on tärkein paikka, jonne olemme keskittäneet peliseuran etsimisen. Kannattaa kokeilla myös Roolipelaajien Suomi -Facebook-ryhmää, josta löytää paljon ropeharrastajia ympäri Suomen sekä Peliseuranhaku -FB-ryhmä, josta tavoittaa muita peliseuraa vailla olevia tyyppejä.

Jos tuntuu, että tästä linkkilistasta ei lopulta löydy apua, niin ota yhteyttä meihin yhteydenottosivun avulla. Roolipelaajat eivät välttämättä pidä suurta ääntä itsestään, mutta tunnemme silti laajan valikoiman harrastajia ympäri Suomea.

Alueellisia roolipeliyhdistyksiä etelästä pohjoiseen

Alter Ego (Helsinki)
Alter Ego on Helsingin yliopiston roolipeliyhdistys, joilla on säännölliset viikottaiset peli-illat. Lautapelit ovat aina haukanneet ison osan perustoiminnasta, mutta kyllä sieltä niitä roolipelaajiakin tavoittaa, erityisesti sitä parikymppistä opiskelijaväkeä.

Heittämättömän Arwan Kilta (Helsinki, Turku, Mikkeli)
HAK ei varsinaisesti ole yhdistys, vaan pikemminkin semi-avoin kaveriporukka, joka järjestää pääasiassa larppeja. Vuosien varrella toiminta on siirtynyt aktiivien mukana maantieteellisesti ja harrastuspoliittisesti (keräilykorttipelit, lautapelit, air soft). Verkkosivujen sijaan ryhmällä on yhteinen foorumi.

Pathfinder Society Suomi (Helsinki, Tampere, Oulu)
Pathfinder Societyssa pelataan maailmanlaajuista roolipelikampanjaa Pathfinderin systeemillä. Julkaisija Paizo tuottaa skenaariot, organisoidut peliporukat ympäri maailmaa pelaavat ne ja raportoivat tuloksista ja Paizo kehittää juonta näiden tulosten perusteella eteenpäin. Pathfinder Society on varsin aktiivinen ja avoin uusille tulokkaille, joten pelin ääreen kyllä pääsee, jos kampanjaluonne ei haittaa.

Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistys (Espoo)
ESRSPY on ennen muuta yhdistys tavallisille roolipelaajille, mutta kuten nimestä voi päätellä niin strategiapeleilläkin on vankka suosio. Miniatyyripelit ja raskaan puoleiset lautapelit ovat peli-iltojen suosiossa.

Otaniemen Roolipeliclubi (Espoo)
ORC on teekkareiden pystyynlaittama roolipeliyhdistys, joka järjestää säännöllisesti peli-iltoja. Niissä lauta- ja strategiapelit voivat olla suositumpia kuin roolipelit, mutta örkkien pelileirille kannattaa hilpaista mukaan jos sattuu olemaan pääkaupunkiseudulta.

Ryhmä Rämä (Espoo)
Tämä yhdistys tunnetaan parhaiten bofferipuolen aktiivisuudesta, mutta ainakin verkkosivujen mukaan larppeja on järjestetty ja roolipelitoimintaakin pitäisi olla.

Keski-Uudenmaan Roolipelaajat (Kerava)
KURRY on kaikille avoin roolipeliyhdistys, joka tietysti järjestää myös muuta peliaktiviteettia. KURRY järjestää myös melkein joka kuukausi pelileirin, jonka pelitarjonta vaihtelee kävijöiden mukaan.

Sumppi (Salo)
Salolaisten yhdistyksen verkkosivut näyttävät vähän pysähtyneiltä, mutta kannattaa seurata linkkiä foorumin puolelle. Pääpaino on selvästi miniatyyripeleissä, mutta ehkä sieltä roolipeliseuraakin löytyy.

Eloria (Turku, Pietarsaari, Vaasa)
Suomenruotsalainen roolipeliyhdistys, joka järjestää larppeja mutta myös säännöllistä pöytäroolipelaamista. Toiminta on pääsääntöisesti ruotsinkielistä, mutta verkkosivuilla kyllä puhutaan monikielisyyden rikkaudesta.

Turun roolipelitehdas (Turku)
Roolipelitehtaiden tarkoitus on järjestää kerran kuussa larppi, johon aloittelijatkin ovat tervetulleita. Tarkempia tietoja löytyy ryhmän FB-sivulta.

Tyrmä (Turku)
Turun yliopiston roolipeliyhdistys, joka järjestää säännöllisesti peli-iltoja (korttipeleille ja roolipeleille erikseen). Tyrmä tunnetaan myös Conklaavi-roolipelitapahtuman yhtenä järjestäjänä.

Louhi (Lappeenranta)
Lappeenrannan teekkareiden peliyhdistys Louhi kattaa kaikki epäelektroniset pelit, mutta roolipelaajien kannalta kiinnostavin on yhdistyksen alajaosto Rooliahjo. Roolipelien osalta ainakin tällä hetkellä Rooliahjo on keskittynyt nimenomaan pöytäpeleihin.

Lahden roolipelikerho (Lahti)
Lahden roolipelaajat ovat järjestäytyneet kätevästi FB-ryhmän kautta. Kannattaa ottaa heihin yhteyttä, jos kaipaa roolipeliseuraa Lahden tietämillä.

HAKO:n roolipelikerho (Hämeenlinna)
Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden HAKO-yhdistys on perustanut roolipelikerhon (ks. myös FB-sivut). Viikottaisiksi peli-illoiksi on vakiintunut tiistai, eli sieltäkin kannattaa kysellä peliseuraa.

Lipevä (Hämeenlinna)
Linnan pelaava väki eli Lipevä järjestää viikottaisia peli-iltoja, joihin voi mennä mukaan. Tarjolla on monenlaista peliaktiviteettia, myös roolipelaamista.

Rajakatse Fantasia (Häme)
Rajakatse tunnetaan parhaiten samannimisestä, yli 50-pelin mittaisesta larppikampanjasta. Yhdistyksen piirissä touhutaan proppeja larppeihin, mutta myös muuta peliaktiviteettia. Roolipeliseuraa löytyy kyllä, kun vähän kaivelee.

Eru (Tampere)
Eru on liki 30-vuotinen kaikille avoin peliyhdistys, joka järjestää toimintaa roolipelaamisen lisäksi myös larppaamisen ja tietokonepelaamisen saralla. Vuosijuhla ja muut säännöllisen epäsäännölliset tapahtumat kuuluvat myös repertuaariin.

Excalibur (Tampere)
Tampereen teekkarien roolipeliyhdistys Excaliburin peli-iltojen suosiossa ovat ehkä enemmän lauta- ja korttipelit kuin roolipelit, mutta auttaa silti peliseuran löytämiseen Tampereen seudulta. Muiden ylioppilasyhdistysten tavoin toiminta on suunnattu erityisesti opiskelijoille. Katso myös yhdistyksen FB-sivut.

Tampereen seurakunnan roolipelikerho (Tampere)
Nekalan seurakuntatalolla pelataan parin vanhemman pelinjohtajan luotsaamina ihan perinteisiä roolipelejä. Pelikerho on tarkoitettu ensisijaisesti 13-18-vuotiaille.

TYR (Tampere)
Tampereen yliopiston roolipelaajat eli TYR on kuulemma vähän ailahtelevainen roolipelitoiminnan suhteen, mutta vaikka säännöllistä peli-iltatoimintaa ei löytyisikään, niin postituslistojen kautta pääsnee kyllä tamperelaisen peliseuran jäljille. Kannattaa katsastaa myös yhdistyksen FB-sivut.

Nimettömien larppaajien kilta (Pirkanmaa)
Nimettömien larppaajien kilta järjestää useita elopelejä, joita heidän kotisivuiltaan löytyy. Jäsenten joukosta löytyy myös pöytäroolipelaajia.

Mikkelin roolipelaajat (Mikkeli)
Mikkelin roolipelaajat ovat järjestäytyneet Facebookin avulla. Ryhmässä ilmoitetaan erityisesti Otavan opiston järjestämistä pelipäivistä.

Maahinkainen (Jyväskylä)
Maahinkaisen toiminta on pääsääntöisesti larppaamista ja sen oheistoimintoja eli pehmomiekkailua ja historiallisia tansseja.

Marope (Jyväskylä)
Kortepohjan ylioppilaskylässä on tavattu roolipelata maanantaisin klo 18 eteenpäin. Uudet tulijat on perinteisesti otettu hyvin vastaan. FB-ryhmästä saa tarkempia tietoja.

Mannun Vartijat (Joensuu)
Mannun Vartijat on etupäässä larppiyhdistys, mutta tuttuun tapaan jäsenistössä on paljon pöytäroolipelaamisen ystäviäkin. Verkkosivuja paremmin yhdistyksen toiminnan tasalla pysyy porukan Facebook-sivun avulla.

Epel Larp (Lapua, Seinäjoki)
Eteläpohjanmaalainen roolipeliyhdistys Epeli on sen verran pieni yhdistys, että toiminnan sisältö määräytyy aktiivien mieltymysten mukaan ja toiminnan sijainti aktiivien opiskelupaikkojen perusteella. Tällä hetkellä suosiossa ovat pöytäroolipelit.

Keskiviikon peli-illat (Seinäjoki)
Seinäjoen Rytmikorjaamolla Selmun toimistolla kokoonnutaan keskiviikkoisin pelailemaan. FB-sivun perusteella luvassa on enemmän lautapelejä, mutta kuulemma sieltä tavoittaa seinäjokisia roolipelaajiakin.

CRYO (Oulu)
CRYO on Oulun yliopiston roolipelikerho, joka järjestää paljon peliohjelmaa ja siihen liittyvää oheistoimintaa. Tiistaisin cryolaisilla on ollut tapana kokoontua pelailemaan Linnanmaan kampuksen aulakahvilassa. CRYO tunnetaan myös vuosittain järjestettävästä mainiosta Maracon-nimisestä roolipelitapahtumasta, joka on avoin kaikille täysi-ikäisille.

Rolli (Rovaniemi)
Rovaniemen liveroolipelaajat ovat tavanneet kokoontua kahvittelemaan Rovaniemen pääkirjastossa, mikä on hyvä hetki uusille tyypeille liittyä seuraan.

Kotimaisia roolipelifoorumeita

Pelilauta (foorumi)
Kesällä 2010 perustettu keskustelufoorumi on kasvanut vuosien varrella ja tällä hetkellä käyttäjiä on liki 800. Keskustelua käydään laidasta laitaan, mutta erityisen suosittu on Pathfinder Societyn oma alafoorumi. Pelilaudalta löytyy myös Peliseuraa-niminen alafoorumi, joka on tarkoitettu peliseuran etsimiseen.

Roolipelit.net (foorumi)
Tämä Suomen vanhin roolipelifoorumi on perustettu vuonna 2004. Roolipelit.net on kokenut historiansa aikana monia muutoksia, mutta edelleen siinä henki pihisee. Aktiivikäyttäjien määrä on varsin pieni, mutta sieltäkin löytyy Pelaajapörssi-niminen alakategoria peliseuran etsimiseen.

Roolipelaajien Suomi (Facebook)
Perinteiseen roolipelaamiseen liittyvistä Facebook-ryhmistä suurin on Roolipelaajien Suomi, jossa on tällä hetkellä lähes 2000 jäsentä. Keskustelu on vilkasta ja aiheet ovat monipuolisia.

Suomi Larp (Facebook)
Yli 1200 jäsentä kattava Suomi Larp -FB-ryhmä on yhtäläisen aktiivinen paikka keskustelulle, kyselylle ja tiedottamiselle.

Roolipelaajat (Google+)
135 hengen google-ryhmä on näistä pienin, mutta ajaa samaa asiaa. Keskustelun sijaan tätä ryhmää näytetään käytettävän enemmän omista asioista tiedottamiseen, mutta sitäkin kautta pääsee yhteyteen toisten roolipelaajien kanssa.

%d bloggers like this: