Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Sivustosta

Eero Tuovinen 15.6.2010, päivitetty 2.11.2017

Kokeilemme näillä sivuilla uutta asiaa näin suomalaisen roolipeliharrastuksen kannalta:  puolueetonta, löyhästi toimitettua ja vapaasti päivitettävää perustiedotusta. Sivujen tarkoitus on kaksinainen: toisaalta ylläpidämme staattisia perustietosivuja, jotka toimivat jatkuvana ja siedettävän ajantasaisena referenssinä kotimaisille harrastajille, toisaalta raportoimme sivuston blogi-osiossa kotimaisen roolipelikentän kuulumisia. Kyse ei ole järin aktiivisesta journalismista, mutta tavoitteemme on, että sivusto toimii satunnaisemmin alan kuulumisia seuraavalle harrastajalle yhden pysähdyspaikan portaalina siihen, mitä Suomen roolipelikentällä tapahtuu.

Ajatuksen tähän sain Jukka Sorsalta, joka ehdotti vähän takaperin tämäntapaisen verkkotiedotteen kehittämistä tietoisuuden lisäämiseksi suomalaisesta roolipelikentästä. Tulkitsin vähän Jukan suunnitelmaa, ja tämä oli se mihin inspiroiduin. Etuna toivon WordPress-blogista alustana olevan helppo käyttäjäinhallinta, hiottu sisällönhallintakäyttöliittymä, sisäänrakennettu blogitoiminnallisuus ja siedettävä ulkoasu napinpainalluksella. Roolipelitiedotuksen on tarkoitus olla ennenkaikkea helppo ratkaisu niin toimittajilleen kuin loppukäyttäjilleenkin.

Mitä on Roolipelitiedotus?

Sivuston aihe noin abstraktisti ottaen on toimia suomalaisten roolipeliaktiivien yhteisenä, helppona ja puolueettomana vaihtoehtona Internet-tiedotuksessa. Jukan alkuperäinen tiedotustarve koski nimenomaan suomalaisia roolipelituotteita, mutta ajattelisin, että myös tapahtumatiedotusta ja miksei muutakin voisi olla hyödyllistä tehdä täällä. Ideana ei ole välttämättä niinkään korvata muita, vakiintuneita tiedotuskanavia tällä WordPress-sovelluksella, vaan yhdistellä ja jalostaa tietoa sekä staattisissa että aikaan sidotuissa muodoissa harrastajaa hyödyttävällä tavalla.

Keskeinen osa ideaa on puolueeton omaehtoisuus, eli emme toteuta tässä vaiheessa peliä minkäänlaista hierarkiaa, vaan kehitämme sivustoa multilateraalisesti ja vapaasti, hakien parhaita ratkaisumalleja ja keräten tiimiä ihmisistä, joita kiinnostaa jostain syystä tiedottaa jostakin roolipeliharrastukseen liittyvästä. Tiedotusoikeus ja -vastuu on kaikilla asiasta kiinnostuneilla, emmekä tee eroa tiedotuksen (asiassa intressin omaavan ihmisen luoman tiedon) ja raportoinnin (riippumattoman tahon luoman tiedon) välillä muuten kuin tekemällä selväksi, millainen suhde kirjoittajilla on aiheisiinsa, jos minkäänlainen. Emme ole siis niinkään puolueeton kuin avoin tiedotuskanava.

Kehitämme Roolipelitiedotusta rauhallisesti ajan kanssa ja ottaen aloitetta ihan oman kiinnostuksen mukaan. Uudet kirjoittajat ovat tervetulleita mukaan (ks. ohjesivu).

Miten käytät Roolipelitiedotusta yleisönä?

Jos et ole aiemmin tutustunut suomalaiseen roolipelikulttuuriin omaa pelipöytää laajemmin, rohkaisen sivustoon tutustumiseen laajemminkin. Oikean sivupalkin linkeistä löytyy ajantasaisia roolipelaamisen resursseja ja alisivuilta löytyy tietoa mm. kotimaisista roolipelijulkaisuista. Tavoitteenamme on, että nämä tietoresurssit edistävät kotimaista kiinnostusta harrastajien väliseen yhteydenpitoon ja arvostusta kotimaista roolipelikulttuuria kohtaan. Tykkäämme myös siitä, jos käytät resursseja aktiivisesti, esimerkiksi lähettämällä roolipelaamisesta uteliaat maallikot esittelysivullemme tai viittaamalla tietoresursseihimme tarvitessasi perustietoa harrastuskentästä verkkokeskusteluissasi.

Kokeneempi harrastaja voi haluta seurata uutisvirtaamme reaaliajassa. Tätä silmällä pitäen sovellamme WordPressin sisäänrakennettua syöteteknologiaa, eli sen sijaan että luurailet sivustoa joka päivä uusien uutisten toivossa, voit yksinkertaisesti ladata RSS-syötteen käyttämääsi syötelukijaan (esim. Firefox-verkkoselaimeen tai Googlen lukupalveluun, mitä nyt miellyttääkään käyttää). Sivujen vasemmassa laidassa on linkki Roolipelitiedotuksen kokonaisvaltaiseen syötteeseen, minkä lisäksi meillä on ”Blogosfääri-syöte” oikeassa sivupalkissa; tämä syöte sisältää omien uutistemme lisäksi hyvin kattavan aggregaation kaikista suomalaisten asianharrastajien blogeista, mikä tekee tästä syötteestä melko luotettavan lähteen niille, jotka haluavat tietää mitä muut tekevät ja ajattelevat. Huomaa myös, että WordPress generoi automaattisesti myös kategoria-kohtaisia syötteitä: esimerkiksi ”Uutiset”-kategoriamme viestit löytää syötteestä https://roolipelit.wordpress.com/category/uutiset/feed, jos ei halua lukea Roolipelitiedotusta itseään koskevia ylläpitoviestejä.

Ketkä osallistuvat Roolipelitiedotuksen tekemiseen ja miten?

Roolipelitiedotus on WordPressin yhteisöblogi, eli meillä on monta kirjoittajaa, joilla kaikilla on laajat oikeudet sivujen ja blogi-viestien kirjoittamiseen ja muokkaamiseen. Mitään ehtoja osallistumiselle ei ole, eli jos keksit miten haluat kehittää sivustoa, niin pyydä käyttäjätunnusta ja tee haluamasi muutokset. Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy omalta sivultaan. Joka tapauksessa totuus on, että viime kädessä se joka viitsii tehdä jotakin sivujen parantamiseksi päättää itse, että miten sen tarkalleen ottaen tekee.

Erityisen arvokasta osallistumista Roolipelitiedotuksen kannalta on uutisten kirjoittaminen, eli blogaaminen kotimaisen skenen tapahtumista. Jos itse säännönmukaisesti seuraa foorumeita, blogosfääriä tai vaikka paikallista oman kaupungin roolipelikerhon toimintaa, niin kannattaa harkita käyttöoikeuksien ottamista ja kiinnostavista asioista meille kirjoittamista. Ei kannata ajatella, että ketään ei kiinnosta tai että uutisesi ovat liian vähäpätöisiä – järjestelmämme on suunniteltu isoakin informaatiovuota varten ja sitä kehitetään tarvittaessa edelleen; ei tiedotusta voi tehdä ”liikaa”. Tätä kirjoittaessa meillä on verrattain kapea tietotaidollinen alusta aktiivisten osallistujien kesken – olemme likemmäs maallikkoja esimerkiksi larppaamisen tai figukulttuurin tiimoilta, joihin molempiin liittyy voimakkaasti pöytäroolipelaajiakin kiinnostavia tapahtumia, jos vain viitsii niitä seurata ja niistä kirjoittaa. Pelkkä lyhyt nootti ja linkki laajempaan käsittelyynkin riittää; avaintehtävämme on tiedottaa asioista kun ne tapahtuvat, ei kirjoittaa pitkiä toimituksellisia näkökulmia, vaikka jälkimmäinenkin on toki hyväksyttävää sisältöä.

Jos näiden perustietojen jäljiltä jäi kysyttävää tai haluat muuten olla yhteydessä Roolipelitiedotukseen, niin palautelomake löytyy Yhteystieto-sivulta.

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: