Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Blogosfääri

Sami Koponen 13.10.2009, päivitetty 4.4.2017

Miksi kannattaa lukea roolipeliblogeja?

Toisten pelaajien ajatuksiin tutustuminen on avartavaa. Roolipelaamistaitoja ei voi syventää muutoin kuin harjoituksen ja pohdiskelun kautta. Juuri pohdiskelussa muiden pelaajien kokemukset ja ajatukset ovat arvokkaita.

Kyse on myös luontaisen uteliaisuuden tyydyttämisestä. Mitä roolipelaajat ajattelevat pelihahmoon eläytymisestä? Miten toiset pelaavat Dungeons & Dragonsia? Oliko jossain joku roolipelitapahtuma tai -julkaisu, josta et itse tiedä mitään? Roolipeliskenestä ei voi tietää muutoin kuin toisten juttuja kuuntelemalla, koska skene on kaikkien roolipelaajien touhuilut.

Harrastusblogi elää harrastuksen myötä. Jos ei ole hetkeen ehtinyt roolipelaamaan, voi kirjoittava asiakin loppua aika pian. Kirjoittaja on kuitenkin ehtinyt blogata hyvinkin kiinnostavista asioista ennen päivitysten loppumista. Siksi pidän lopetetut blogit kalmistossa, josta voi käydä kaivelemassa hyviä ideoita ja kiinnostavaa luettavaa. Sammuneiden blogien siirtäminen omalle alisivulleen selkiyttää myös blogosfääriä.

Miksi kannattaa kirjoittaa omaa roolipeliblogia?

Roolipelikulttuuri on lähtökohtaisesti pirstaleista. Kiinnekohtina ovat vain roolipelimateriaalien tekstit, jotka kehottavat soveltamaan ja muokkaamaan niitä mielensä mukaan. Niinpä jokainen kuvaus tai pohdinta roolipelaamisesta on arvokas ja sopii mukaan moniääniseen joukkoon.

Kun maastamme tällä hetkellä puuttuu valtakunnallinen roolipelilehti, omia ajatuksiaan roolipelaamisesta voi levittää toisille parhaiten blogin välityksellä. Blogissa voi myös keskittyä juuri niihin itseä kiinnostaviin aiheisiin laajassa roolipelikulttuurissa ilman pelkoa siitä, että täyttää yhteistä lehteä marginaalisella aiheella. Internetin takia blogin levikki on käytännössä kaikki nettiä käyttävät ihmiset, joten kyllä sieltä aina joku löytyy, joka on kiinnostunut juuri samoista asioista.

Suomalaisten kirjoittamia roolipeliblogeja

Englanninkielinen blogi

Suomenkielinen blogi

Tapahtuman, seuran tai projektin blogi

Adventures Beyond Space-Time
Miska Fredmanin omasta blogista löytyy eritoten Fredmanin piirtämiä pohjapiirustuskarttoja, jollaisille useimmissa pelipöydissä on runsaasti käyttöä.
Astraterra
Miska Fredmanin projektiblogissa kehitellään lapsille suunnattua Astraterra-roolipeliä. Tarjolla on pohdintaa pelisuunnittelusta ja lisämateriaalia itse peliin.
A Sword for Hire
Jos Pathfinder kiinnostaa, kannattaa tutustua tähän Mikko Kallion blogiin. Hän käsittelee paitsi peliä itseään, myös pelisuunnittelua Pathfinderille.
Burger’s Notebook
Ville Vuorelan blogi, josta löytää tietoa Burger Gamesin julkaisuista, roolipeliskenen tapahtumien kommentointia ja ärhentelyä eri mieltä oleville.
Crypt of Rabies
Cradle of Rabiesin takaa tutun Daniel Nefflingin blogi, jossa keskitytään vanhan koulukunnan D&D-materiaaliin esittelyiden, haastatteluiden ja omien lisämateriaalien kautta.
Dice and Lives
Joel Sammallahti tunnetaan ropeskenessä lähillä kuvittajana, mutta kyllä mieheltä pelinjohtaminen ja pelisuunnittelukin sujuu. Blogi käsittelee hänen GURPS:lla käyvää vampyyrikampanjaansa.
Domain of Man
Samuli Raninen opiskelee Kajaanissa pelisuunnittelua, joten hänen blogauksensa roolipeleistä tuppaavat olemaan sääntöanalyysiä. Kiinnostavaa settiä, yhtä kaikki.
Efemeros
Sami Koposen Efemeros-projektin blogissa juttua roolipelien julkaisemisesta ja pelitekstien merkityksestä ropekulttuurissa.
Epel Larp RY
Tamperelaisen ropeyhdistyksen blogi, jossa pohditaan mukavan maanläheisesti yhdistyksen parissa pelattua. Aiheina ovat sekä pöytäpelit että larpit.
Heidi Larpwise
Heidi Westerlundin blogi on luettelon harvinaisempia larppaajien blogeja. Kiinnostavia näkökulmia myös roolipelitapahtumien järjestäjien näkökulmasta.
Hikinörtin roolipeliblogi
Monimuotoinen blogi, jossa käsitellään niin peliraportteja, roolipelimuistelmia kuin roolipelikulttuurin ajankohtaisia aiheitakin.
Hopeakettu
Harvoja chatroolipelaamiseen keskittyneitä blogeja, joissa käsitellään erityisesti chatroolipelin luomista ja pelinjohtamista.
Juhana Pettersson
Roolipelitoimittaja Juhana Pettersson kertoo blogissaan tuoreimmista roolipeliaiheisista projekteistaan. Kannattaa tutustua, jos larpit ja eläytyminen puhuttelevat.
Lamentations of the Flame Princess
James Edward Raggi IV on D&D:n vanhan koulukunnan renessanssin kärkimiehiä. Bloginsa käsittelee siis viihdyttävästi D&D:n pelaamista ja hänen omia D&D-julkaisujaan.
Limun ropellukset
Tämä on kuulemma ”erään facebookissa alkunsa saaneen (virtuaali)roolipeliporukan internetin puolelle valunut kampanjaportaali”. Erittäin hyvä lähde vanhan koulukunnan D&D-pelaamisesta kiinnostuneille.
Loki
Roolipeliaiheinen verkkolehti sekä lifestyleblogi. Vakiokirjoittajien lisäksi avoin myös muiden halukkaiden teksteille.
Monttu
Jos Praedor kiinnostaa, kannattaa katsastaa Jaakko Ala-Mikkulan blogi. Blogista löytyy hyviä proosavetoisia peliraportteja.
Myrskyn sankarit
Mike Pohjola julkaisi kesällä 2013 lastenroolipelin nimeltä Myrskyn sankarit. Blogi kertoo pelin kuulumisia ja tarjoaa maistiaisia.
Mythopoeia
Sami Koposen blogin roolipelimerkinnät ovat keskittyneet tarinankerronnan muotoihin ja ryhmädynamiikkaan. Tyyli on usein akateemisen analyyttinen.
Notes From Pavis
Hannu Kokon blogi, johon hän on koonnut runsaasti hyödyllisiä työkaluja RuneQuest 6:n pelaamiseen ja tietoa Gloranthasta.
Nörttitytöt
Tässä erinomaisesti päätoimitetussa yhteisöblogissa käsitellään naisnäkökulmasta koko viihteen kenttää, myös roolipelejä. Suosittelen kaikille.
Pelipöytäraportti
Atte Timosen blogi on vielä alussa, mutta odotettavissa on roolipeliaiheiden käsittelyn lisäksi juttua myös miniatyyripelaamisesta.
Pohjoismaisen roolipelaamisen seura
Juhana Petterssonin ja Mike Pohjolan yhdistys, joka ”edistää pohjoismaisen ja eurooppalaisen roolipelikulttuurin tuntemusta Suomessa”. Blogi toimi yhdistyksen tiedotuskanavana.
Porin Pöytäpeliseura
Poriin perustettiin tänä vuonna yhdistys ei-elektronisten pelien pelaajien yhteensaattamiseksi. Blogista päätellen toimintaa yhteistyökumppaneiden kanssa runsaasti ja kuvio on lähtenyt hyvin käyntiin.
Real-Time Hermeneutics
Pelitutkija Jonne Arjorannan blogissa käsitellään pelitutkimusta ylipäänsä, ajoittain myös roolipelaamista. Akateemisesta pelitutkimuksesta kiinnostuneille.
Redemund’s Guildblog
Tällä nuorella blogilla on ollut kiivas julkaisutahti heti alusta alkaen. Aki Vainio ja muut Tampereen sankarit ovat pohtineet roolipelaamisen kiemuroita oikein urakalla.
Ropeblogi
Tommi Branderin uusi roolipeliblogi edellisen (Cogito ergo ludo) tilalle. Näkökulma lienee edelleen usein pelimekaniikassa ja ainakin alkuun D&D:ssa.
Ropecon
Espoossa järjestettävä Ropecon on Suomen suurin roolipelitapahtuma (3000-4000 kävijää). Myös muut ei-elektroniset pelit ovat edustettuina. Skenen solmukohta.
Seikkailijoiden kilta
Tuomo Laine työstää uutta fantasiaseikkailuroolipeliään. Projektin etenemistä voi seurata blogista, jossa on tosin pääosin tietoa pelimaailmasta.
Sirian Black
Juttua pelatuista larpeista ja niiden suunnittelusta. Teksti on kallellaan tajunnanvirtaan, mutta kyllä tuosta ymmärtää mitä ajetaan takaa.
Soft Shock
Nimestään huolimatta suomenkielinen blogi, jossa Sonja Pöllänen kertoo ajatuksiaan larppaamisesta ja joensuulaisten Mannunvartijoiden toiminnasta.
Sokea yksisarvinen
Mira on julkaissut blogissaan monen foorumiroolipelin arvosteluja, mutta hän kirjoittaa myös laajemmin foorumiroolipelaamisesta ja sen kiemuroista.
The Daily Empire
Jos Warhammer Fantasy RPG:n mikä tahansa laitos kiinnostaa, kannattaa tsekata tämä blogi. Tarjolla on runsaasti laadukasta fanitekoista lähdeaineistoa. Tekijällä on yhteyksiä Redemund’s Guildblogiin.
The Quick
Tässä Ville Takasen blogissa kehitellään skandinaavista noir-genreä edustavaa The Quick-roolipeliä. Tarjolla on pohdintaa pelisuunnittelusta ja kehittyviä sääntöversioita.
Vankityrmiä & Louhikäärmeitä
Jonas Mustosen Dungeons & Dragons -peliä käsittelevä blogi. Konehuoneessa pyörivät varhaiset 1980-luvun laitokset ja blogaukset koskevat usein perinteistä luolakomppaamista.
Worlds in a Handful of Dice
Wizard of the Coastin ja Paizon markkinapolitiikat saavat paljon tilaa Jukka Särkijärven merkinnöissä. Mukaan mahtuu kuitenkin viljalti myös kotimaisen skenen liikkeistä tiedottamista ja raportoimista.
Writin’ With Games
Petteri Hannila ja Eero Tuovinen kehräävät tarinaa pelaamalla S/lay With Me -roolipeliä. Kannattaa tutustua esimerkkinä tarinallisesta roolipelaamisesta.
%d bloggers like this: