Roolipelitiedotus

Yhteinen suomalaisen roolipeliskenen tiedotuskanava

Blogosfääri

Sami Koponen 13.10.2009, päivitetty 21.12.2017

Miksi kannattaa lukea roolipeliblogeja?

Toisten pelaajien ajatuksiin tutustuminen on avartavaa. Roolipelaamistaitoja ei voi syventää muutoin kuin harjoituksen ja pohdiskelun kautta. Juuri pohdiskelussa muiden pelaajien kokemukset ja ajatukset ovat arvokkaita.

Kyse on myös luontaisen uteliaisuuden tyydyttämisestä. Mitä roolipelaajat ajattelevat pelihahmoon eläytymisestä? Miten toiset pelaavat Dungeons & Dragonsia? Oliko jossain joku roolipelitapahtuma tai -julkaisu, josta et itse tiedä mitään? Roolipeliskenestä ei voi tietää muutoin kuin toisten juttuja kuuntelemalla, koska skene on kaikkien roolipelaajien touhuilut.

Harrastusblogi elää harrastuksen myötä. Jos ei ole hetkeen ehtinyt roolipelaamaan, voi kirjoittava asiakin loppua aika pian. Kirjoittaja on kuitenkin ehtinyt blogata hyvinkin kiinnostavista asioista ennen päivitysten loppumista. Siksi pidän lopetetut blogit kalmistossa, josta voi käydä kaivelemassa hyviä ideoita ja kiinnostavaa luettavaa. Sammuneiden blogien siirtäminen omalle alisivulleen selkiyttää myös blogosfääriä.

Miksi kannattaa kirjoittaa omaa roolipeliblogia?

Roolipelikulttuuri on lähtökohtaisesti pirstaleista. Kiinnekohtina ovat vain roolipelimateriaalien tekstit, jotka kehottavat soveltamaan ja muokkaamaan niitä mielensä mukaan. Niinpä jokainen kuvaus tai pohdinta roolipelaamisesta on arvokas ja sopii mukaan moniääniseen joukkoon.

Kun maastamme tällä hetkellä puuttuu valtakunnallinen roolipelilehti, omia ajatuksiaan roolipelaamisesta voi levittää toisille parhaiten blogin välityksellä. Blogissa voi myös keskittyä juuri niihin itseä kiinnostaviin aiheisiin laajassa roolipelikulttuurissa ilman pelkoa siitä, että täyttää yhteistä lehteä marginaalisella aiheella. Internetin takia blogin levikki on käytännössä kaikki nettiä käyttävät ihmiset, joten kyllä sieltä aina joku löytyy, joka on kiinnostunut juuri samoista asioista.

Suomalaisten kirjoittamia roolipeliblogeja

Englanninkielinen blogi

Suomenkielinen blogi

Tapahtuman, seuran tai projektin blogi

Adventures Beyond Space-Time
Miska Fredmanin omasta blogista löytyy eritoten Fredmanin piirtämiä pohjapiirustuskarttoja, jollaisille useimmissa pelipöydissä on runsaasti käyttöä.
Arturin ropeluola
Artur Gajewski pisti hiljattain bloginsa pystyyn ja lupaa kertoa siellä toimistaan ropeskenessä. Blogi alkaakin komeasti pienen ropeteoksen julkaisu-uutisella.
Astraterra
Miska Fredmanin projektiblogissa kehitellään lapsille suunnattua Astraterra-roolipeliä. Tarjolla on pohdintaa pelisuunnittelusta ja lisämateriaalia itse peliin.
A Sword for Hire
Jos Pathfinder kiinnostaa, kannattaa tutustua tähän Mikko Kallion blogiin. Hän käsittelee paitsi peliä itseään, myös pelisuunnittelua Pathfinderille.
Burger’s Notebook
Ville Vuorelan blogi, josta löytää tietoa Burger Gamesin julkaisuista, roolipeliskenen tapahtumien kommentointia ja ärhentelyä eri mieltä oleville.
Crypt of Rabies
Cradle of Rabiesin takaa tutun Daniel Nefflingin blogi, jossa keskitytään vanhan koulukunnan D&D-materiaaliin esittelyiden, haastatteluiden ja omien lisämateriaalien kautta.
Dawn of the Lead
Miniatyyriharrastusta käsittelevät blogit ovat harvassa, mutta sellaista etsivän kannattaa tutustua tähän Mikko Meriläisen blogiin. Blogi käsittelee etupäässä miniatyyrien maalaamista.
Dice and Lives
Joel Sammallahti tunnetaan ropeskenessä lähillä kuvittajana, mutta kyllä mieheltä pelinjohtaminen ja pelisuunnittelukin sujuu. Blogi käsittelee hänen GURPS:lla käyvää vampyyrikampanjaansa.
Die Uncast
Perttu Vedenoja kertoo bloginsa avausviestissä, että luvassa on pääasiassa juttua D&D:sta siten kuin sitä hänen pelipöydässään on pelattu.
Efemeros
Sami Koposen Efemeros-projektin blogissa juttua roolipelien julkaisemisesta ja pelitekstien merkityksestä ropekulttuurissa.
Hopeakettu
Harvoja chatroolipelaamiseen keskittyneitä blogeja, joissa käsitellään erityisesti chatroolipelin luomista ja pelinjohtamista.
Jarec’s Blög
Simo Kolehmainen jakaa blogissaan kuvia miniatyyrimaalaustöistään ja pelimaastojen tekemisestä.
Kertsidunskun kronikat
Helsingin yliopiston roolipelikerhon Alter Egon kerhoilloissa Peitsa Veteli pelinjohtaa haastevetoista D&D-kampanjaa ja raportoi siitä blogiinsa.
Knights in the North
Jos kaipaat sekalaista D&D-materiaalia, kannattaa tutustua tähän useamman tekijän yhteiseen blogiin. Ensimmäisistä blogauksista löytyy mm. taikaesineitä ja luolastokartta.
Kubiitti
Mirkan blogi, jossa hän pohti roolipeliharrastustaan, pelinjohtajan urakkaa sekä kotimaisen skenen yleistilaa. Teksti on mukavan maanläheistä.
Lamentations of the Flame Princess
James Edward Raggi IV on D&D:n vanhan koulukunnan renessanssin kärkimiehiä. Bloginsa käsittelee siis viihdyttävästi D&D:n pelaamista ja hänen omia D&D-julkaisujaan.
Limun ropellukset
Tämä on kuulemma ”erään facebookissa alkunsa saaneen (virtuaali)roolipeliporukan internetin puolelle valunut kampanjaportaali”. Erittäin hyvä lähde vanhan koulukunnan D&D-pelaamisesta kiinnostuneille.
Loki
Roolipeliaiheinen verkkolehti sekä lifestyleblogi. Vakiokirjoittajien lisäksi avoin myös muiden halukkaiden teksteille.
Monttu
Jos Praedor kiinnostaa, kannattaa katsastaa Jaakko Ala-Mikkulan blogi. Blogista löytyy hyviä proosavetoisia peliraportteja.
Myrskyn sankarit
Mike Pohjola julkaisi kesällä 2013 lastenroolipelin nimeltä Myrskyn sankarit. Blogi kertoo pelin kuulumisia ja tarjoaa maistiaisia.
Mythopoeia
Sami Koposen blogin roolipelimerkinnät ovat keskittyneet tarinankerronnan muotoihin ja ryhmädynamiikkaan. Tyyli on usein akateemisen analyyttinen.
Notes From Pavis
Hannu Kokon blogi, johon hän on koonnut runsaasti hyödyllisiä työkaluja RuneQuest 6:n pelaamiseen ja tietoa Gloranthasta.
Nörttitytöt
Tässä erinomaisesti päätoimitetussa yhteisöblogissa käsitellään naisnäkökulmasta koko viihteen kenttää, myös roolipelejä. Suosittelen kaikille.
Pelikryptan blogi
Porilaisen pelikaupan blogi, jossa uutisoidaan usein uusista myyntiin tulevista tuotteista sekä alennuskampanjoista.
Pelipöytäraportti
Atte Timosen blogi on vielä alussa, mutta odotettavissa on roolipeliaiheiden käsittelyn lisäksi juttua myös miniatyyripelaamisesta.
Pikseliparatiisi
Juhana Petterssonin Image-lehden blogissa käsitellään etupäässä videopelejä, mutta roolipelaaminenkin on ajoittain mukana etenkin larppaamisen muodossa.
Porin Pöytäpeliseura
Poriin perustettiin tänä vuonna yhdistys ei-elektronisten pelien pelaajien yhteensaattamiseksi. Blogista päätellen toimintaa yhteistyökumppaneiden kanssa runsaasti ja kuvio on lähtenyt hyvin käyntiin.
Redemund’s Guildblog
Tällä nuorella blogilla on ollut kiivas julkaisutahti heti alusta alkaen. Aki Vainio ja muut Tampereen sankarit ovat pohtineet roolipelaamisen kiemuroita oikein urakalla.
Ropeblogi
Tommi Branderin uusi roolipeliblogi edellisen (Cogito ergo ludo) tilalle. Näkökulma lienee edelleen usein pelimekaniikassa ja ainakin alkuun D&D:ssa.
Ropecon
Espoossa järjestettävä Ropecon on Suomen suurin roolipelitapahtuma (3000-4000 kävijää). Myös muut ei-elektroniset pelit ovat edustettuina. Skenen solmukohta.
Seikkailijoiden kilta
Tuomo Laine julkaisi fantasiaroolipelinsä kesällä 2017. Blogissa on tietoa pelin syntyvaiheista ja etenkin pelimaailman kehittämisestä.
Soft Shock
Nimestään huolimatta suomenkielinen blogi, jossa Sonja Pöllänen kertoo ajatuksiaan larppaamisesta ja joensuulaisten Mannunvartijoiden toiminnasta.
Sokea yksisarvinen
Mira on julkaissut blogissaan monen foorumiroolipelin arvosteluja, mutta hän kirjoittaa myös laajemmin foorumiroolipelaamisesta ja sen kiemuroista.
Sumpin mukana
Salossa toimiva lauta- ja miniatyyripeliyhdistys kirjoittaa blogiin tekemisistään. Viimeaikoina painopiste ainakin blogin puolella on ollut miniatyyripeleissä.
The Daily Empire
Jos Warhammer Fantasy RPG:n mikä tahansa laitos kiinnostaa, kannattaa tsekata tämä blogi. Tarjolla on runsaasti laadukasta fanitekoista lähdeaineistoa ja sääntöpohdiskelua.
The Quick
Tässä Ville Takasen blogissa kehitellään skandinaavista noir-genreä edustavaa The Quick-roolipeliä. Tarjolla on pohdintaa pelisuunnittelusta ja kehittyviä sääntöversioita.
Vankityrmiä & Louhikäärmeitä
Jonas Mustosen Dungeons & Dragons -peliä käsittelevä blogi. Konehuoneessa pyörivät varhaiset 1980-luvun laitokset ja blogaukset koskevat usein perinteistä luolakomppaamista.
War Head
Blogin taustalla häärää War Head -tiimi, jotka pitävät miniatyyreihin keskittynyttä pelikauppaa ja -tilaa Poromagian tiloissa Helsingissä. Blogissa on paljon ottelutuloksia, mutta myös kiinnostavaa juttua figupeleistä.
Worlds in a Handful of Dice
Wizard of the Coastin ja Paizon markkinapolitiikat saavat paljon tilaa Jukka Särkijärven merkinnöissä. Mukaan mahtuu kuitenkin viljalti myös kotimaisen skenen liikkeistä tiedottamista ja raportoimista.
Writin’ With Games
Petteri Hannila ja Eero Tuovinen kehräävät tarinaa pelaamalla S/lay With Me -roolipeliä. Kannattaa tutustua esimerkkinä tarinallisesta roolipelaamisesta.