Tuttuun tapaan koostan jälleen edellisen kuukauden kuumimmat puheenaiheet isoimmista roolipeliaiheisista Facebook-ryhmistä (Roolipelaajien Suomi sekä Suomi Larp) ja skenetyyppien blogeista (ks. Blogosfääri). Osa blogauksista tulikin käsiteltyä jo viime kuun koosteessa, mutta tähänkin riitti vielä pari roolipeliarviota. Facebook-keskusteluissa puolestaan etsittiin kovasti pelinjohtajien vertaistukea.
Miten teillä pelataan?
Aihevalikoima eniten kommentteja keränneissä Facebook-keskusteluissa on tuttuun tapaan laaja: pelisuosituksia, kuvia kokoelmista, kokemuksia peliharrastuksesta ja humoristisia kevennyksiä. Tällä kertaa mukana näkyy olevan kuitenkin poikkeuksellisen paljon ”miten teidän pelipöydissänne on ratkaistu tällainen ongelma” -tyyppisiä avauksia. Se kuvastanee sitä, että joukossa on myös uusia harrastajia, joille tällainen vertaistuki on vallan arvokasta.
- Millaisia merirosvoseikkailuja olette pelanneet: Keskustelu ohjautui (aloittajan harmiksi) käsittelemään merirosvopelaamiseen sopivia sääntöjärjestelmiä.
- Kokemuksia RuneQuestin 6. laitoksesta: Mythras-nimeä kantava peli on kuulemma ketterä etenkin taistelusääntöjensä osalta. Moni näyttää pitävän Mythrasia parempana kuin tulossa olevaa RuneQuest Glorantha -laitosta.
- Keksi kampanjajuoni pelaamamme seikkailun jatkoksi: Ryöstösaaliin joukosta löytyy kiinnostava esine tai tapettujen vihulaisten taustalla onkin jokin suurempi tekijä, siinä ne variaatioina toistuvat ydinvinkit.
- Kiitosketju larppiskenen tyypeille: Paljosta ja monenlaisesta tuesta & osallistumisesta on aihetta kiittää.
- Onko Shadowrunin 5. laitos hyvä: Kuulemma tarpeettomasti vähän monimutkaisempi kuin 4. laitos ja etenkin taitto tekee sääntökirjan käyttämisestä hankalaa.
- Kuvia noppakokoelmista: Harvalle näyttää riittävän se yksi noppasetti.
- Kikkoja noppien heittämiseen: Tästä ketjusta näitä varmasti toimivia nopparituaaleja löytyy.
- Kertokaa seikkailuideoita scifi-kampanjaan: Ketjun aloittaja kiitteli saamiaan ideoita; tällaiseen FB-ryhmä on vallan oivallinen työkalu.
- Mihin scifi-roolipeleihin kannattaa tutustua: Listasta löytyy reilut parikymmentä nimikettä.
- Siamin tytöt -sarja Yle Areenassa: Vuonna 2001 tehty kuusiosainen nuorten draamasarja larppaamisesta herättää harrastajissa nostalgiaa; sarja kuulemma kuvaa yllättävän hyvin 1990-lukulaista kotimaista larppikulttuuria, vaikkei kyseessä mikään dokumentti olekaan (ks. täältä).
- Konsoli- ja tietokonepelisuosituksia: Valtaosa suosituksista on tietokoneroolipelejä. Kyllähän tässä pelattavaa riittää.
- Kuinka usein pelaatte: Näyttää siltä, että jos haluaa pelata vain pitkäaikaisten pelikavereidensa kanssa, niin pelikerrat ovat harvassa.
- Miten PJ:t suhtautuu pelaajan lauseeseen ”hahmo muistaa, pelaaja ei”: PJ voi toimia hahmon muistina tai muistamisesta voi heittää noppaa, mutta asiasta voisi myös keskustella pelaajan kanssa.
- Onko kiinnostusta Ironspinen peleihin keskittyvälle pelitapahtumalle: Kyllähän sitä on.
- Mikä roolipeli muutti käsityksesi roolipeleistä: Tässä ketjussa 2000-luvun pienkustannepelit ovat vahvasti edustettuna. Apocalypse World monine johdannaisineen on näemmä aiheuttanut eniten tajunnanräjähdyksiä.
- Kerro ensimmäisestä pelikerrastasi: Kuten aikaisemmissa kyselyissäkin on tullut ilmi, valtaosa keskustelijoista on aloittanut vähintään 20 vuotta sitten. Innostus on yleensä tarttunut ensikerrasta.
- Kerro aloittelevien pelaajien hahmojen moraalittomista teoista: Ensimmäisessä viestissä kerrotaan kannibalismista ja jutut vain pahenevat siitä.
- Mitä tehdä, kun PJ haluaa edetä tarinassa ja pelaajat haluavat nysvätä: Useimmat kehoittavat vetämään peliä pelaajien tahdissa eli antamaan tilaa pelaajahahmojensa omille touhuille. Valitettavan harva kehottaa keskustelemaan asiasta pelaajien kanssa.
- Iskulauseita roolipeleistä tai roolipeleissä: Pääasiassa kokoelma hersyviä heittoja erilaisissa pelitilanteissa. Kyllähän tuosta parit naurut irtoaa.
- Kuinka tehdä satunnaiskohtaamisista kiinnostavia: Kohdattavilla olennoilla on hyvä olla joku oma juttu menossa tai kohdattavista olennoista voi nähdä vain merkkejä.
- Keksi kampanja dinosauruksista, miekkamiehistä ja avaruudesta: Dinoraiders mainittiin toisessa ja Spelljammer kuudennessa vastauksessa. Kehittely keskittyi enemmän kampanjamaailmaan kuin varsinaiseen kampanjan juoneen.
- Miksi suosituimmat roolipelit ovat matikkajuhlaa: Koska ensimmäiset (ja siten tunnetuimmat) roolipelit ovat sotapelien jälkeläisiä, numerokeskeisiä lähdeteoksia on helpompi tuotteistaa ja koska kattavat säännöt tekevät pelimaailman toiminnasta johdonmukaista.
- Mikä on tärkeintä ja tarpeettominta cyberpunk-pöytäroolipeleissä: Dystooppinen globalisaatio ja hyperkapitalistiset megayritykset toistuivat eniten. Taistelevat katusamurait mainitaan vain kerran.
- Mikä on tärkeintä ja tarpeettominta cyberpunk-larpeissa: Kenties larppaamisen visuaalisuudesta johtuen futuristinen muoti ja pelipaikat olivat keskustelussa vahvasti edustettuna, mutta väkivallasta ja hahmokuolleisuudestakin puhuttiin.
- Listaa kuusi kaikkien aikojen parasta roolipeliä: Klassikkojen listaamiseksi tämä meni, valtaosa ehdotetuista peleistä on 1980- ja 1990-luvun tuotantoa.
Peliarvosteluita ja larppaamisen vaikeutta
Noteerataanpa ensimmäisenä, että Mikko Kallion luotsaama Pathfinder-vetoinen hirviökisa on päättynyt ja voittajaksi nousi Kim Frandsenin kirjoittama hautadryadi. Kotimaiset tekijät eivät tänäkään vuonna päässeet edes viiden parhaan joukkoon (ks. finalistit tästä).
Ropeconin jälkeen blogeissa on näkynyt uusien roolipelien arvioita. Tällä kertaa arviot eivät koske Ropeconissa julkaistuja pelejä, mutta pääasiassa tuoreita teoksia kuitenkin.
Kotimaisten roolipelien uutisiin kuuluu muuten sekin, että uuden painoksen myötä Mike Pohjolan seikkailuroolipeliä Myrskyn sankareita on taas saatavilla. Hieman yllättäen tieto uudesta painoksesta ei löydy pelin kotisivuilta, vaan jälleenmyyjänä toimivan Pelikryptan blogista.
Larppaamisen puolella viimeaikaiset blogaukset näyttävät käsittelevän larppaamisen vaikeutta. Marko Taiminen kirjoitti Lokiin artikkelin, joka kuvaa larppipelinjohtajan huolta ja stressiä pelin onnistumisesta. Myös viime Ropeconissa Kultainen Lohikäärme -palkinnon saanut larppivaikuttaja Johanna Koljonen mainitsee haastattelussa kantavansa huolta etenkin pelinjohtajien jaksamisesta. Epäröinti omasta riittävyydestä ei kuitenkaan koske vain pelinjohtajia. Sveitsiläinen Jasmin Räbsamen, joka kävi pelaamassa Vaasassa hylätyssä huvipuistossa järjestetyssä Freakshow-larpissa, kuvaa raportissaan myös omia hyljätyksi tulemisen pelkojaan.
On mielenkiintoista verrata Sonja Pölläsen Immersio 360 -blogiinsa kirjoittamaa seitsenvaiheista ohjeistusta larppihahmojen kirjoittamisesta ja Lauri Maijalan Redemundin kiltablogiin laatimaa kampanjasuunnittelua. Larppihahmojen suunnittelu sisältää taulukointia, ideoiden keräämistä googlettamalla ja tarkistuslukemista. Maijala puolestaan etsii skenusuunnittelun vähimmäismäärää.
Näin pöytäpeliharrastajan näkökulmasta tuntuu erikoiselta, että juuri larppipelinjohtajat kantavat niin paljon huolta pelaajien kokemuksesta, koska heillä on paljon vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen kuin pöytäpelikollegoillaan. Tuntuisi luontevalta odottaa nimenomaan larppaajien ottavan enemmän vastuuta omasta viihtymisestään pelissä, koska larppi-PJ ei voi paimentaa pelaajiaan samalla tavalla kuin pöytäpelissä. Ehkä juuri se, että larppi tapahtuu isolta osaltaan PJ:ltä salassa, nostaa epäilyksiä pelaajien viihtyvyydestä. Pöytäpelissähän pelinjohtaja saa jatkuvasti välitöntä palautetta pelaajiltaan vähintään kehonkielen välityksellä.
Tykkää tästä:
Tykkää Lataa...